Η επίτευξη στοχευμένης οριζόντιας συνεργασίας και δράσης μεταξύ φορέων της Αυτοδιοίκησης 1ου και 2ου βαθμού για την θωράκιση του Όρους Αιγάλεω, που είναι το τελευταίο και μοναδικό φυσικό απόθεμα της υποβαθμισμένης δυτικής περιοχής και που παρά τη σπουδαιότητά του, είναι εγκαταλελειμμένο από κάθε άποψη, με ορατό τον κίνδυνο οριστικής περιβαλλοντικής καταστροφής του, είναι το συμπέρασμα της μαζικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε για 7η συνεχόμενη χρονιά με πρωτοβουλία του ΠΕΣΥΔΑΠ στην κατάμεστη αίθουσα περιβαλλοντικής ενημέρωσης του Συνδέσμου - ως προϊόν συμμετοχικού σχεδιασμού και ευρείας διαβούλευσης μεταξύ των παρευρισκόμενων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης στην εισήγησή του εστίασε στις δράσεις του Συνδέσμου, ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Όρος Αιγάλεω. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στις καταστροφές υποδομών (λεηλασία υδατοδεξαμενών κεντροβαρικής σημασίας για την επιχειρησιακή δράση της Πυροσβεστικής), στις κλοπές, στην παράνομη βόσκηση, στην αυθαίρετη δόμηση, στις απορρίψεις κάθε είδους αποβλήτων (στον πυρήνα και στις παρυφές του βουνού) και στην ανεπαρκή παρουσία των κρατικών αρχών. Τέλος, τόνισε την ανάγκη για ουσιαστική συνεργασία με την Περιφέρεια – κάτι που δεν συνέβη με την απερχόμενη διοίκηση – ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα προαναφερθέντα κρίσιμα περιβαλλοντικά προβλήματα.

Από την μεριά της, η νέα Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, αφού αναγνώρισε το ενδιαφέρον και την αποτελεσματικότητα της δράσης των αυτοδιοικητικών φορέων που έχουν χωρική αναφορά στο Όρος Αιγάλεω, στάθηκε στην ανάγκη υλοποίησης δράσεων πυροπροστασίας που θα εντάσσονται σε ένα μακρόπνοο στρατηγικό επιχειρησιακό σχεδιασμό. Επισήμανε ότι το όρος Αιγάλεω και η προστασία του «ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο, αποτελεί κάθε χρόνο σοβαρό στοίχημα για δήμους και φορείς όπως ο ΠΕΣΥΔΑΠ».
Παράλληλα, ιδιαίτερη αναφορά πραγματοποίησε στην αναγκαιότητα αντιμετώπισης του Όρους Αιγάλεω, του Ποικίλου Όρους και της Λίμνης Κουμουνδούρου ως μια ενιαία χωρική ενότητα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, μέσα από την ανακήρυξή της σε Περιοχή Προστασίας της Φύσης. Η ίδια τόνισε ότι η αποτελεσματική προστασία του Όρους Αιγάλεω είναι στις προτεραιότητες της νέας Περιφερειακής αρχής και επέμεινε στην ανάγκη της δημιουργίας «μετώπου δήμων, φορέων, πολιτών, για κοινή και συντονισμένη δράση, που μπορεί να αποτελέσει την καλύτερη ασπίδα προστασίας και αναβάθμισης του όρους Αιγάλεω και συνολικά της Δυτικής Αττικής».

Στην σύσκεψη παραβρέθηκαν, διατυπώνοντας τις απόψεις τους,
ο Αντιπρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Δημοσθένης Σταματάτος, ο Γενικός Γραμματέας του ΠΕΣΥΔΑΠ Γιώργος Κατσαντώνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης, ο νέος Δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, ο Δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας Λουκάς Τζανής, ο Δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης, ο Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Γιώργος Καπλάνης, ο νέος Δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος, ο νέος Δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης,  ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Γιώργος Φουντάς, καθώς και εκπρόσωποι της Δ/νσης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πειραιά, του 1ου και 4ου Πυροσβεστικού Σταθμού Πειραιά, του Δασαρχείου Πειραιά, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά, της Πρωτοβουλίας Πολιτών Κορυδαλλού, της Εθελοντικής Διασωστικής Ομάδα Κορυδαλλού, του Κυνηγετικού Συλλόγου Πειραιά, της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, καθώς και μη κυβερνητικών οργανώσεων της περιοχής. Χαιρετισμό απεύθυναν ο νέος Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας Σπύρος Τζόκας, ο Δήμαρχος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης και ο νέος Δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να παραστούν εξαιτίας ανειλημμένων υποχρεώσεων.