Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Σκύλος και Θάλασσα… Τι Λέει ο Νόμος;

Το καλοκαίρι έχει έρθει για τα καλά και όλο και περισσότεροι μας ρωτάτε για την νομοθεσία σχετικά με το μπάνιο του σκύλου σας στην θάλασσα.
Τα πράγματα δυστυχώς δεν είναι απολύτως ξεκάθαρα αφού υπάρχουν παραθυράκια και θολοί νόμοι για το συγκεκριμένο θέμα.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Το να έχουμε μαζί μας το σκύλο και να περπατάμε στην παραλία επιτρέπεται από το νόμο 3170/2003 ο οποίος μιλάει για όλους τους υπαίθριους χώρους που περιλαμβάνουν φυσικά και τις ακτές. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να ακολουθούμε τις γενικές οδηγίες που σημαίνει ότι πρέπει να τον έχουμε δεμένο, να μαζεύουμε τις ακαθαρσίες του και να είναι εμβολιασμένος (αν κυκλοφορείτε σε μέρη με κακοπροαίρετους ας έχετε μαζί και το βιβλιάριο υγείας).
Στις οργανωμένες παραλίες δεν επιτρέπεται γενικά η παρουσία σκύλων (ανεξάρτητα αν θα μπει στη θάλασσα ή όχι) αφού στο άρθρο 230, παραγρ. Ζ του Γενικού Κανονισμού Λιμένων (ΦΕΚ 912/11-10-99) αναφέρεται ότι: « απαγορεύεται η κυκλοφορία ζώων και το λούσιμο αυτών σε χώρους λουομένων».
Η Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας όμως έχει προβεί σε σχετική διευκρίνηση (Μ.Φ. 3111.10/1/93/20-05-93) όπου αναφέρεται ότι στην παραπάνω απαγόρευση δεν περιλαμβάνονται απομακρυσμένες τοποθεσίες ακόμα κι αν εκεί συχνάζουν λουόμενοι. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι άνετα μπορείτε να πάτε με το σκύλο σας σε όποια παραλία θέλετε για να κολυμπήσει αρκεί να μην είναι οργανωμένη (επίσημα αναγνωρισμένη από Ε.Ο.Τ.)  και να μην υπάρχουν άλλοι άνθρωποι εκεί τη συγκεκριμένη στιγμή. Η παρουσία λουομένων σε απόσταση 50 μέτρων δεν σας επηρεάζει και μπορείτε να κολυμπήσετε με το σκύλο σας κανονικά!
Με απλά λόγια… μπορείτε να βγείτε βόλτα με το σκύλο σας σε οποιαδήποτε παραλία θέλετε, αρκεί να μην είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες, καρέκλες, ναυαγοσώστη αλλά μπορείτε να τον βάλετε στο νερό μόνο σε μη οργανωμένη παραλία όπου τη συγκεκριμένη στιγμή δεν κολυμπάνε άλλοι άνθρωποι σε κοντινή απόσταση.
Σίγουρα όλοι γνωρίζουμε παραλίες με κόσμο, beach bar και γενικά οργάνωση στις οποίες τα σκυλιά είναι καλοδεχούμενα ανεξάρτητα από τα παραπάνω! Ας τις προτιμάμε για να στείλουμε έτσι το δικό μας μήνυμα!
Προσοχή: Πριν βγάλετε βόλτα ή πάτε στη θάλασσα το σκύλο σας τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού διαβάστε τοσχετικό άρθρο για τα προβλήματα που προκαλεί η ζέστη και τα οποία συνεχίζουν να είναι απειλή ακόμα και στην παραλία!
Αν έχετε άλλες εμπειρίες ή γνώση για το θέμα της νομοθεσίας αφήστε μας σχόλιο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.