Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Ερατοσθένης - Υπολογισμός περιφέρειας της Γης,μέσα από ένα πηγάδι!


Ερατοσθένης - Υπολογισμός περιφέρειας της Γης , μέσα από ένα πηγάδι!  


Πώς ο Ερατοσθένης (275-193 π.Χ.) υπολόγισε την περιφέρεια της γης, πριν από 23 αιώνες.!
 
Ο Ερατοσθένης ο Κυρηναίος ( 275-193 π.Χ.) είναι μια από τις πιο αντιπροσωπευτικές προσωπικότητες της Αλεξάνδρειας του 3ου αιώνα. Στο έργο του (μαθηματικά, λογοτεχνική κριτική, φιλοσοφία, ιστορία, γεωγραφία) αποτυπώνεται ο εγκυκλοπαιδικός και διεπιστημονικός χαρακτήρας της Αλεξανδρινής επιστήμης. Στην πραγματεία του "Περί διαστάσεων της Γης" ο Ερατοσθένης παρουσιάζει μια πρωτοποριακή μέθοδο υπολογισμού της γήινης περιφέρειας. 
Ο Ερατοσθένης, γύρω στο 230 π.Χ., εργαζόταν στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας αφού προηγουμένως είχε εργαστεί για μια εικοσαετία στην Αθήνα.
 
Το αστρονομικό και το γεωγραφικό πλαίσιο την εποχή του Ερατοσθένη .    Η Γη είναι ακίνητη (γεωκεντρικό σύστημα και όχι το ηλιοκεντρικό που είναι το σωστό), έχει το ίδιο κέντρο με την ουράνια σφαίρα.
Ο Κόσμος την εποχή του Ερατοσθένη αναπαριστάνεται στο χάρτη της κατοικημένης γης που φέρει το όνομά του.

ΠΩΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΗΓΑΔΙ ΣΤΟ ΑΣΣΟΥΑΝ  ΜΕΤΡΗΣΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΓΗΣ.

Ο μεγαλοφυής υπολογισμός του Ερατοσθένη
Η πρώτη φορά στην Ιστορία της Μαθηματικής Γεωγραφίας, κατά την οποία έγινε πραγματική μέτρηση για τον υπολογισμό της περιμέτρου της Γης, ήταν από τον Ερατοσθένη τον Κυρηναίο, ο οποίος υπολόγισε με εκπληκτική ακρίβεια την περίμετρο της Γης από. ένα πηγάδι στο Ασσουάν. Για τη μέτρηση αυτή ο Ερατοσθένης είχε γράψει ιδιαίτερη πραγματεία, όπως πληροφορούμαστε από την «Διόπτρα» του Ήρωνος του Αλεξανδρέως, ο οποίος αναφερόμενος στο μέγεθος της περιμέτρου της Γης σημειώνει: «Ερατοσθένης εν τω επιγραφομένω περί αναμετρήσεως της Γης».
 
Ο υπολογισμός της περιμέτρου της Γής από τον Ερατοσθένη:
Πληροφορίες προγενέστερων του Ερατοσθένη αστρονόμων , που διάβασε ο Ερατοσθένης σε έναν πάπυρο της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας , του τράβηξαν την προσοχή : Στη Συήνη (σημερινό Ασσουάν), το μεσημέρι της μέρας του θερινού ηλιοστασίου (21 Ιουνίου, η πιο μεγάλη μέρα του έτους), το ηλιακό φως έπεφτε στο νερό του πηγαδιού χωρίς να σχηματίζει καμιά σκιά δηλ. φωτιζόταν ολόκληρο από τις ακτίνες του Ήλιου μέχρι τον πυθμένα του. Από αυτόσυμπέραιναν ότι εκεί οι ακτίνες του Ήλιου έπεφταν κάθετα προς το οριζόντιο επίπεδο.
 
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhCvWrLyglNPzQClTr7eHcKz82Zt_n7kn-TXJhF33W-5KGFwUJgyDO8DFrL1T6MWJYZHn6EBEmUPjgc_iZ5AB9dxXj0r0XhTnHbnf4pXYZ-unPNGkMkjBQUzRGk0gwwsEZiF35WNluQ6sI/s1600/erat222.jpg

Με βάση την πληροφορία αυτή και με την βοήθεια του βασιλιά Πτολεμαίου, ο οποίος διέθεσε το αναγκαίο σώμα βηματιστών, ο Ερατοσθένης μέτρησε την απόσταση Συήνης - Αλεξάνδρειας, την οποίαν βρήκε 5.000 στάδια (S, βλ. σχήμα). Μετά μέτρησε τη γωνία, που σχηματίζεται στην Αλεξάνδρεια από την κατακόρυφο του τόπου και από τις ακτίνες του Ήλιου, και την βρήκε ίση με το πεντηκοστό της περιφέρειας κύκλου και λίγο περισσότερο ακόμη [ δηλ. 7.15 Μοίρες  (γωνία φ στο σχήμα)]. Με τον παρακάτω απλό τρόπο υπολόγισε το μήκος της περιμέτρου της Γης ίσο προς 252.000 στάδια.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh3vDi_sJ28zxmCs1CRBtSi5tfgVYHZkoOkxVPudqoSk9fSyyR-PbNrhJ8yrIm85Owq3t0roMOsrQ2qhGHLMn59g-aJw-hMqjQon0zCo6sQfP4Z_JSBNEBNdbVUTqn2SiFSuPeHr46yGJs/s1600/erat333.jpg
 
Άρα , Περιφέρεια Γής = 5000 στάδια Χ 360ο / 7.15ο  = 252.000 στάδια
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.