Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ 30% ΣΤΟ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Ανοιχτή πληγή τα αδέσποτα σκυλιά


Για σοβαρούς κινδύνους στη δημόσια υγεία κάνουν λόγο οι αρμόδιοι. Φωτιά έχουν πάρει τα τηλεφωνικά κέντρα των δήμων με αναφορές για επιθέσεις σε ανθρώπους

Ανοιχτή πληγή τα αδέσποτα σκυλιά
Σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία συνιστά, σύμφωνα με δήμους και φιλοζωικά σωματεία, η πρωτοφανής αύξηση κατά 30% των αδέσποτων ζώων στους δήμους της Αττικής.
Τα κονδύλια για την περίθαλψή τους όχι μόνο δεν επαρκούν, αλλά έχουν τρία χρόνια να αποδοθούν στους δήμους, που έχουν αναλάβει πλέον τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα.
Αποτέλεσμα, τα αδέσποτα, που ολοένα αυξάνονται στους δρόμους -λόγω αναπαραγωγής και εγκατάλειψης από τους ιδιοκτήτες τους-, να μην είναι εμβολιασμένα και να υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης σοβαρών ασθενειών.
Επικίνδυνοι ιοί όπως η λύσσα και το καλαζάρ απειλούν την υγεία, και όπως τονίζουν οι αρμόδιοι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα. Κυρίως για τη λύσσα, η οποία είναι 100% θανατηφόρα και έχει προκαλέσει ανησυχία στις αρμόδιες αρχές καθώς πρόσφατα παρατηρήθηκε κρούσμα, σε κόκκινη αλεπού στα Τρίκαλα.
Την ίδια στιγμή έχουν αυξηθεί τα κρούσματα επιθέσεων που έχουν δεχθεί πολίτες από αδέσποτα σκυλιά τα οποία κυκλοφορούν κατά αγέλες, πεινασμένα, άρρωστα ή κτυπημένα. Τα τηλεφωνικά κέντρα δήμων και φιλοζωικών σωματείων καθημερινά παίρνουν φωτιά από δημότες που καταγγέλλουν ανάλογα περιστατικά.
Χαρακτηριστική είναι περίπτωση του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθηνών-Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) στον οποίο λειτουργεί το Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων και έχει μέλη 19 δήμους.
Το ΔΙΚΕΠΑΖ, το οποίο διαχειρίζεται νοσοκομείο αδέσποτων ζώων, κινδυνεύει να βάλει λουκέτο εξαιτίας της έλλειψης πόρων. Οι αρμόδιοι κρούουν καμπανάκι κινδύνου για την ανεξέλεγκτη πλέον κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κέντρο, αδυνατώντας να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες.
Εκκληση
Ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρ. Γουρδομιχάλης μιλώντας στο «Εθνος» απηύθυνε έκκληση στην πολιτεία να δώσει άμεσα λύση, αποδίδοντας τους πόρους που αναλογούν ώστε να παρθούν μέτρα πρόληψης. «Ζητάμε να αποδοθούν οι πόροι που που μας αναλογούν ?ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία όπου οι ζωοανθρωπονόσοι θερίζουν? ώστε να αγοράσουμε φάρμακα, τροφές, νοσηλευτικά αναλώσιμα και να πραγματοποιούμε χειρουργικές επεμβάσεις».
Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η ανάλυση των απολογιστικών στοιχείων του ΠΕΣΥΔΑΠ, σύμφωνα με τα οποία το 2013 παρατηρείται εντυπωσιακή αύξηση κατά 30% των αδέσποτων ζώων σε σχέση με το 2012 εξαιτίας της εγκατάλειψής τους από τους ιδιοκτήτες τους.
Μόνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος έχουν αυξηθεί φέτος οι περισυλλογές κατά 23%, οι επανατοποθετήσεις κατά 20%, οι υιοθεσίες κατά 35%, οι στειρώσεις κατά 16% και οι εμβολιασμοί κατά 24%.
«Τα στατιστικά στοιχεία αποτυπώνουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την αύξηση των αδέσποτων ζώων στο αστικό περιβάλλον των δήμων, γεγονός που αποδίδεται στην εγκατάλειψη δεσποζόμενων ζώων από τους ιδιοκτήτες τους λόγω της οικονομικής κρίσης», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ.
Οι ιδιοκτήτες που είτε δεν επιθυμούν είτε δεν μπορούν να συντηρήσουν τα κατοικίδιά τους επιλέγουν συγκεκριμένες τοποθεσίες για να τα παρατήσουν στο έλεος της μοίρας. Οι δρόμοι πλέον έχουν γεμίσει από σκυλιά καθαρόαιμα, τα οποία, όπως τονίζει ο κ. Γουρδομιχάλης, είναι περισσότερο επιθετικά.
Δυστυχώς τα κρούσματα επιθέσεων αδέσποτων ζώων σε ανθρώπους έχουν αυξήσει και τα περιστατικά δηλητηριάσεων, καθώς κάποιοι αδίστακτοι τοποθετούν φόλες σε πάρκα θεωρώντας ότι δίνουν λύση στο πρόβλημα.
ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ
Επέστρεψε η λύσσα μετά 25 χρόνια
Δεκάδες σοβαρά νοσήματα αποτελούν σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των αδέσποτων ζώων, τα οποία οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν τα χρήματα για να περιθάλψουν. Μεταξύ των ασθενειών είναι και η λύσσα, η οποία επανέκαμψε στη χώρα μας ύστερα από 25 χρόνια.
Την κατάσταση φωτογραφίζει το Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων ζώων. Στο Κέντρο, που βρίσκεται στο Σχιστό, λειτουργεί νοσοκομείο χωρητικότητας 150 ζώων, όμως οι απαιτήσεις έχουν πολλαπλασιαστεί και τα αιτήματα των δήμων «πέφτουν βροχή».
Ο ειδικός σύμβουλος του ΔΙΚΕΠΑΖ Δ. Μπανούσης τονίζει ενδεικτικά ότι η κατάσταση, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του Κέντρου, τείνει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
Στα Τρίκαλα
«Εάν δεν παρθούν προληπτικά μέτρα, κινδυνεύει η δημόσια υγεία. Μπορεί στην Αθήνα η λύσσα να μην έχει φτάσει, αλλά δεν θεωρείται πλέον απίθανο», αναφέρει προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι δήμοι γειτνιάζουν με βουνά (Πάρνηθα, Ποικίλον Ορος, Πεντέλη) που οι κόκκινες αλεπούδες, στις οποίες παρατηρήθηκαν κρούσματα λύσσας, μπορούν να φτάσουν άνετα από τα Τρίκαλα και να μεταφέρουν τον ιό σε αδέσποτα.
Σημειώνεται ότι ο ιός της λύσσας εκκρίνεται στο σάλιο των άρρωστων ζώων και μεταδίδεται κυρίως μέσω δαγκώματος λυσσασμένου ζώου. Είναι θανατηφόρα ασθένεια των θηλαστικών και του ανθρώπου. Δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων και ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος προστασίας είναι η πρόληψη.
Επίσης, η έλλειψη χρηματοδότησης αυξάνει τον κίνδυνο και για την επιδημία μόρβας, μίας από τις πλέον θανατηφόρες ιογενείς ασθένειες των σκύλων που έχει ξεσπάσει στους δρόμους της Αθήνας.
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.