Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Τουριστικό θέρετρο... ο σκουπιδότοπος!

 

Τουριστικό θέρετρο... ο σκουπιδότοπος!

Δεν συμβαίνει συχνά, ή μάλλον δεν συμβαίνει καθόλου, αλλά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις: ένας χώρος απόθεσης σκουπιδιών να μετατραπεί σε τόπο μοναδικής ομορφιάς μέσα από την ανακύκλωση που κάνει η ίδια η φύση. Είναι η περίπτωση της «Γυάλινης παραλίας» ή αλλιώς Glass Beach στο Fort Bragg της Καλιφόρνια.

Το Fort Bragg βρίσκεται βόρεια του Σαν Φρανσίσκο και είναι ένας τόπος φημισμένος για το φυσικό του πλούτο: πυκνά δάση, εντυπωσιακά βράχια και θέα στον Ειρηνικό Ωκεανό. Δεν υπήρξε όμως πάντοτε τόσο ειδυλλιακό τοπίο… Η περιοχή το 1949 είχε όλα τα παραπάνω, αλλά και ... μία χωματερή.

Από τη δεκαετία του 40’, οι Αμερικανοί, αγνοώντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, χρησιμοποίησαν την περιοχή αυτή σαν σκουπιδότοπο, πετώντας κάθε είδους σκουπίδια από οικιακά απορρίμματα μέχρι μεταχειρισμένα αυτοκίνητα!

Η Καλιφόρνια συνειδητοποίησε πόση ζημιά είχε γίνει από την ανεξέλεγκτη απόρριψη σκουπιδιών τόσο κοντά στον ωκεανό μόλις το 1967, όταν απαγόρευσε την οποιαδήποτε περαιτέρω διάθεση αποβλήτων και έκανε σχέδια για να μετακινήσει την χωματερή σε μια άλλη τοποθεσία, πιο μακριά από την ακτή. Η αρχική χωματερή αφέθηκε όπως ήταν και τα σκουπίδια ξεχάστηκαν κάτω από τα βράχια του Fort Bragg. Αλλά η Μητέρα Φύση είχε το δικό της σχέδιο.

Δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των σκουπιδιών ήταν από τα σπίτια της περιοχής ένα τεράστιο κομμάτι ήταν σπασμένα γυάλινα μπουκάλια. Μετά από 30 χρόνια και αφού σφυροκοπήθηκαν από τα κύματα του Ειρηνικού ωκεανού, αυτά τα θραύσματα μετατράπηκαν σε λεία βότσαλα από πολύχρωμο γυαλί που αστράφτουν στον ήλιο και η γυάλινη παραλία πήρε σάρκα και οστά.

Πλέον η Glass Beach έχει καθαριστεί εντελώς και έχει γίνει μέρος του Εθνικού Πάρκου και βρίσκεται ανάμεσα στα πιο διάσημα τουριστικά αξιοθέατα της περιοχής!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.