Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

39 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας




Ήταν  24 Ιουλίου 1974 όταν μετά από δεκαετή εξορία ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επανήλθε στην Ελλάδα. Προηγουμένος υπήρξε η  κατάρρευση της δικτατορίας υπό το βάρος του πραξικοπήματος στην Κύπρο και της τουρκικής εισβολής στη μεγαλόνησο.


Στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, αναφέρει:



«H επέτειος αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρα μας είναι πάντα μια σημαντική στιγμή μνήμης και περισυλλογής. Θυμόμαστε και τιμάμε τους ανθρώπους που έχασαν πολλά για να κερδίσουμε όλοι ελευθερία και αξιοπρέπεια. Ανακαλούμε ιστορίες προσωπικού μεγαλείου και ηρωισμού, τις συγκλονιστικές διαδρομές των πρωταγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα που διδάσκουν πατριωτισμό και αυταπάρνηση.



»Η κρίση κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη να αναγνωρίζουμε την αξία της Δημοκρατίας, όχι ως αυτονόητης πραγματικότητας, αλλά ως κατάκτησης που χρειάζεται διαρκή προστασία και εμβάθυνση.



»Στη διάρκεια της μεταπολίτευσης είχαμε μια ανοδική πορεία σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα, που σταμάτησε με βίαιο τρόπο επειδή ήταν ασταθές το έδαφος πάνω στο οποίο αναπτύχθηκε. Η οικονομική κατάρρευση έγινε γρήγορα πολιτική, θεσμική και πολιτισμική κρίση, ένας ανεμοστρόβιλος που συμπαρέσυρε τα πάντα.



»Η μάχη είναι για τη διασφάλιση της οικονομικής μας αυτοδυναμίας που αποτελεί όρο για την εθνική αξιοπρέπεια και την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά ταυτόχρονα είναι μια μάχη εναντίον της υποχώρησης της δημοκρατίας.



»Το μίσος και η βία δεν είναι λύση ούτε απάντηση, είναι ίσως το πιο σκοτεινό κομμάτι του προβλήματος.



»Η σκέψη όλων μας είναι στραμμένη στην Κύπρο που 39 χρόνια μετά την εισβολή παραμένει διχοτομημένη και δοκιμάζεται σήμερα και από μια άλλη κρίση, που δεν πρόκειται να επηρεάσει την προάσπιση του εθνικού συμφέροντος. Μία κρίση που, όπως και αυτή που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα, πρέπει να αποτελέσει αφετηρία για ένα καλύτερο μέλλον. Εάν θέλουμε να τιμάμε πραγματικά τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν γι' αυτόν ακριβώς το σκοπό».

Το μήνυμα της Νέας Δημοκρατίας:

«Τιμούμε, την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στον Τόπο που τη γέννησε. Τιμούμε τους πρωτεργάτες της Μεταπολίτευσης και τους αγωνιστές της επτάχρονης αντιδικτατορικής πάλης. Κρατάμε ως κόρη οφθαλμού τις μεγάλες δημοκρατικές κατακτήσεις της περιόδου εκείνης που φέρουν τη σφραγίδα του ιδρυτή της Παράταξής μας Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αφήνουμε, ταυτόχρονα, στο παρελθόν τις παθογένειες που αναπτύχθηκαν στα μετέπειτα χρόνια και έσυραν τον Τόπο στην οικονομική και κοινωνική κρίση των τελευταίων χρόνων», τονίζει η ΝΔ σε ανακοίνωσή της για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και επισημαίνει: «Συνεχίζουμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα τις μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη η χώρα μας για να σταθεί στα πόδια της και να τραβήξει μπροστά. Συνεχίζουμε, με πίστη στην Ελλάδα και εμπιστοσύνη στους Έλληνες, τον αγώνα για τη διάσωση της Πατρίδας μας. Μοναδικός γνώμονάς μας, τις δύσκολες αυτές ώρες, είναι το συλλογικό, το εθνικό συμφέρον. Είναι ο κοινός αγώνας των ανθρώπων αυτού του Τόπου, για την αναγέννηση των χαμένων προσδοκιών. Για την ανάταξη της Οικονομίας και την ανάταση της Κοινωνίας μας.Για μια Νέα Ελλάδα. Την Ελλάδα που θέλουμε και μπορούμε».

Το μήνυμα του ΠΑΣΟΚ:

«Η κρίση μοιάζει αξεπέραστη στους πολίτες που υφίστανται βαριές θυσίες, αλλά δεν είναι. Η οικονομική κρίση δεν πρέπει να αφήσουμε να γίνει κρίση αξιών και θεσμών», τονίζει το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

«Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να ξαναπιστέψουμε στον συλλογικό εαυτό μας και να μην επιτρέψουμε στη μισαλλοδοξία, την ισοπέδωση και τον λαϊκισμό να δηλητηριάσει την κοινή εθνική προσπάθεια», τονίζεται στην ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται πως το δίδαγμα είναι ότι «ενωμένοι, συνεργαζόμενοι παρά τις διαφορές μας, μπορούμε να τα καταφέρουμε αφήνοντας πίσω τις δυνάμεις της οπισθοδρόμησης και του μίσους. Ότι μπορούμε να έχουμε την πατρίδα που μας αξίζει».

Και προστίθεται:

«Πριν τριάντα εννέα χρόνια έληξε ο επτάχρονος εφιάλτης που έζησε η πατρίδα μας και ξεκίνησε ένα νέο κεφάλαιο της νεώτερης ιστορίας μας. Η Μεταπολίτευση με όλες τις στρεβλώσεις και τις παθογένειές της, ταυτίστηκε με τις σημαντικότερες και προοδευτικότερες κοινωνικές αλλαγές και κατακτήσεις του λαού μας, με ραγδαία ανάπτυξη και ευημερία, με εδραίωση των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου. Η Ελλάδα έγινε θεσμικά ισότιμο μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας.

Το ΠΑΣΟΚ άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του όλα αυτά τα χρόνια και είναι υπερήφανο για τη συνεισφορά του και το ρόλο του στη μεγάλη αυτή προσπάθεια για την εδραίωση της Δημοκρατίας και του κοινωνικού κράτους δικαίου στον τόπο μας. Θεσμοί και εγγυήσεις πολύτιμες που η κρίση έθεσε σε αμφισβήτηση, υπάρχουν στο τόπο μας όχι τυχαία ή αυτόματα, αλλά επειδή κάποιοι αγωνίστηκαν για αυτά με πρωτοπόρο πάντα τη δημοκρατική παράταξη».

Το μήνυμα της ΔΗΜΑΡ:

«Ο αγώνας για κοινωνική δικαιοσύνη, ελευθερία και ισονομία παραμένει επίκαιρος» τονίζει η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της για την 39η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

«Σήμερα, στις δύσκολες μέρες που περνάει η πατρίδα μας, με την οικονομική κρίση, την άνοδο της ακροδεξιάς και τις συνεχιζόμενες ρατσιστικές επιθέσεις, ο αγώνας για κοινωνική δικαιοσύνη, ελευθερία και ισονομία παραμένει επίκαιρος. Όλοι μαζί, πρέπει να αγωνιστούμε για να προασπίσουμε το αγαθό της Δημοκρατίας», τονίζει και αποτίει φόρο τιμής σε όλους εκείνους «που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν».

Το μήνυμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων:

«Συμπληρώνονται σήμερα 39 χρόνια από την πτώση της δικτατορίας. Η επέτειος έρχεται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία την χώρα κυβερνά η τρόικα, το έργο της Βουλής αντικαταστάθηκε από πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί δεν απαντούν στις ερωτήσεις των αρχηγών κομμάτων και των βουλευτών, οι επίτροποι δίνουν εντολές στους υπουργούς και την εκτελεστική εξουσία κι εκείνοι τις εκτελούν δουλικά.

»Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι ο πρώην αρχηγός της ΕΠΕΝ, βουλευτές οι γόνοι των υβριστών του εκδοτών.

»Σε αυτό το πρόβλημα Δημοκρατίας θα πρέπει οι Έλληνες από κοινού να στραφούν εναντίον εκείνων που παραβιάζουν το Σύνταγμα και τις δημοκρατικές διαδικασίες. Εγγυητές για το δημοκρατικό πολίτευμα σύμφωνα με το άρθρο 120 του Συντάγματος είναι οι πολίτες.»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.