Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Κοσμοσυρροή στην Ημερίδα για τα ζώα συντροφιάςΕκκωφαντικήη απουσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

«Ο νέος Ν. 4039/2012 για τα ζώασυντροφιάς - Το ενδιαφέρον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»



                                        

Σεμια περίοδο που τα οικονομικά θέματα μονοπωλούν την ατζέντα των συζητήσεων σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, η Αυτοδιοίκηση προσπαθεί  να διατηρήσει ζωντανό το ενδιαφέρον για το περιβάλλον, να αναδείξει και να αντιμετωπίσει προβλήματα με κοινωνικές καιπεριβαλλοντικές συνιστώσες. Στο πλαίσιο αυτό, στο ερέθισμα που έδωσε ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων ΑθήναςΠειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) και ο Δήμος Νίκαιας Αγ. Ι. Ρέντη με την συνδιοργάνωση της θεματικής ημερίδαςμε τίτλο «Ο νέος Ν. 4039/2012 για τα ζώασυντροφιάς - Το ενδιαφέρον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» ανταποκρίθηκαν μαζικά οι πολίτες, οι οποίοι και κατέκλεισαν την αίθουσα εκδηλώσεων.

Ο ΠΕΣΥΔΑΠ ως εργαλείο σχεδιασµού και υλοποίησης προγραµµάτων και έργων των Δήμων– μελών του, μπορεί να απευθύνεται σε ευρύτερη, χωρικά, πληθυσμιακά κλίµακα απότ ην συνήθη κλίµακα µεµονωµένων Ο.Τ.Α. Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύνδεσμος είναι σε θέση να διαχύσει την τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί και να δώσει κατευθύνσειςγια την καλή πρακτική του Ν.4039/2012,ώστε να αναγνωριστεί ο ρόλος των Δήμων στο νέο περιβάλλον, που διαμορφώνεται σχετικά με την ανάπτυξη δράσεων φροντίδας των αδέσποτων. Για τον λόγο αυτό, ξεκίνησε εκστρατεία ενημέρωσης, με πρώτη στάση τον Δήμο Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη,μέσω διάθεσης ενημερωτικού υλικού και εκλαΐκευσης της δράση με την διεξαγωγήθεματικών ημερίδων.
Δυστυχώς, όμως, τον σφυγμό και τοενδιαφέρον των πολιτών δεν μπόρεσε να συλλάβει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξηςκαι Τροφίμων, που αρνήθηκε να συμμετέχει στην διαδικασία, ώστε να αποκωδικοποιήσει την φιλοσοφία των επιταγών του νέου νόμου που το επιτελείο του διαμόρφωσε. Παρά τις διαβεβαιώσεις του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργείου για συμμετοχή στην ημερίδα, το επιτελείο του κ. Δριβελέγκα ενημέρωσε τελευταία στιγμή την οργανωτική επιτροπή ότιδεν θα υπάρξει εκπρόσωπος της κεντρικής διοίκησης.

Παρά την αστοχία, όμως, αυτή τοεπίπεδο των εισηγήσεων ήταν σε πολύ υψηλό επίπεδο. Πρώτος πήρε τον λόγο οΔήμαρχος του Δήμου Νίκαιας - Αγ. Ι.Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης, ο οποίος χαιρέτησε την συγκεκριμένη πρωτοβουλίακαι διατύπωσε την ανάγκη πολλαπλασιασμού δράσεων με κοινωνικό υπόβαθρο.
Από την μεριά του, ο Πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης αναφέρθηκε στην δράση που αναπτύσσεται απότο Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων στον κρίσιμο τομέα διαχείρισηςτων αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Μάλιστα έκανε ιδιαίτερη μνεία στην αδειοδότηση μετάαπό πέντε ολόκληρα χρόνια τωνπεριβαλλοντικών όρων και της λειτουργίας του μοναδικού αποτεφρωτικού συστήματος χαμηλού δυναμικού που διαθέτει ηΑυτοδιοίκηση για την καύση νεκρών ζώων συντροφιάς που είναι εγκατεστημένοςστον Σύνδεσμο.



Ακολούθησε εισήγηση του Προέδρου του Πανελληνίου Συλλόγου Μικρών Ζώων ΑττικήςΘεόδωρου Χιωτάκη, ο οποίος προσέγγισε το θέμα επιστημονικά και ανέδειξε τιςαδυναμίες του Ν.4039/2012.


   Οι εργασίες της ημερίδας έκλεισαν με την τοποθέτηση του
 Δημοσθένη Σταματάτου,αντιδήμαρχου περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής του Δήμου Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη. Ο αντιδήμαρχος στάθηκε στην παρέμβαση τηςαυτοδιοίκησης, που σηκώνει στην πραγματικότητα άμεσα ή έμμεσα το κύριο βάροςτης φροντίδας των αδέσποτων ζώων, κατά την διαδικασία επεξεργασίας του νόμου.Παράλληλα, αναφέρθηκε στο κομμάτι των δεσποζόμενων συντροφιάς και ενημέρωσε γιατο νέο νομικό καθεστώς και τις ευθύνες των ιδιοκτητών του

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.