Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Η ΔΗΜΑΡ «κλείνει» συνεργασίες με... εκλογικό πρόγραμμαΔιήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο

Το εκλογικό πρόγραμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ) θα συζητήσουν και θα εγκρίνουν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της, το Σαββατοκύριακο, κατά τη διήμερη συνεδρίαση του κορυφαίου οργάνου του κόμματος. Παράλληλα, θα «κλείσουν» τα ψηφοδέλτια στις περιφέρειες της χώρας - σύμφωνα με στελέχη της ΔΗΜΑΡ τα 2/3 των ψηφοδελτίων με τις υποψηφιοτήτες για τις εκλογές θα επικυρωθούν αυτό το διήμερο.

Η συνεδρίαση , η οποία ξεκινά το πρωί του Σαββάτου (10.3.2012) με πολιτική ομιλία του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ, κ. Φώτη Κουβέλη, θέτει στο επίκεντρο τρία θέματα: εκτίμηση της οικονομικής κατάστασης, διέξοδος από την οικονομική κρίση, εναλλακτική πολιτική πρόταση.

Οι συνεργασίες της επόμενης ημέρας, με δεδομένο το ρευστό τοπίο και το ισχυρό ενδεχόμενο να μην υπάρχει αυτοδυναμία, θα καθορισθούν , όπως επισημαίνουν από το ηγετικό επιτελείο της ΔΗΜΑΡ, σε προγραμματική βάση. Όμως, υπογραμμίζουν , η συμμετοχή στη βάση κοινού προγράμματος θα γίνει για κυβερνητικό σχήμα «που θα μετατοπίζει τον άξονα σε προοδευτική κατεύθυνση».

Με αυτόν τον τρόπο περιγράφουν την άρνηση της ΔΗΜΑΡ να μετάσχει σε μια κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Επίσης, ο κ. Κουβέλης δήλωσε πρόσφατα ότι δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του, που ακολουθούν την ίδια πολιτική με την οποία πορεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια και που δηλώνουν πως θα συνεχίσουν και μετά τις εκλογές.
Ωστόσο, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής αναμένεται να ασκήσουν κριτική σε επιλογές της ηγετικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ αλλά και να διαφοροποιηθούν στο ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών, με θετικό το βλέμμα προς το ΠΑΣΟΚ, ή ακόμα και σε μια κυβέρνηση εθνικής ενοτητας.
Πάντως, ο διακηρυγμένος στόχος της ΔΗΜΑΡ είναι η ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, ενώ τίθενται ως κομβικά ζητήματα η ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας και η παραμονή στη ευρωζώνη, ο ριζοσπαστικός μεταρρυθμισμός και η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής .
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει ανοιχτός δίαυλος με τους 6 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που πρόσφατα διαγράφτηκαν και ανεξαρτοποιήθηκαν . Στη διακήρυξή τους, οι έξι (Ηλ. Θεοδωρίδης, Ιω.Αμοιρίδης, Ιω. Μιχελογιαννάκης, Θ. Παραστατίδης, Γ. Παπαμανώλης, Τσετίν Μουχαμέρ Μάντατζη) κατέληγαν κάνοντας αναφορά στο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού, κάτι που θεωρήθηκε «κλείσιμο του ματιού» προς τη ΔΗΜΑΡ- σημείωναν ότι η ανασύνθεση ενός πλουραλιστικού δημοκρατικού εναλλακτικού συνασπισμού πολιτικών δυνάμεων σε μια ριζοσπαστική κατεύθυνση διακυβέρνησης της Χώρας στα πλαίσια του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού αποτελεί το ζητούμενο για τον Ελληνικό λαό.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ημέρες , θα υπάρξουν επαφές με την ΔΗΜΑΡ, που δεν αποκλείει συνεργασία μαζί τους.
Επίσης, την ερχόμενη Τρίτη (13.3.2012) θα γίνει η παρουσίαση διακήρυξης με τίτλο «μνημόνιο οικολογίας» που συνυπογράφουν στελέχη του οικολογικού χώρου, δηλώνοντας τη συστράτευσή τους με τη ΔΗΜΑΡ στην προσεχή εκλογική μάχη. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο κ. Κουβέλης και από την πλευρά των εισηγητών του κειμένου οι κ.κ. Ηλ. Ευθυμιόπουλος και Μιχάλης Μοδινός.

Παρέμβαση θα κάνει και κ. Στ. Λιβαδάς, υπεύθυνος του Τομέα Πράσινων Πολιτικών και Οικολογίας και μέλος της ΕΕ της ΔΗΜΑΡ, ενώ τη συζήτηση θα διευθύνει η συντονίστρια του Τομέα Οικολογίας κα μέλος της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ κυρία Χαρά Παπαϊωάννου.

Όπως επεσήμανε και πρόσφατα ο κ. Κουβέλης σε άρθρο του στο περιοδικό «Μεταρρύθμιση», η ΔΗΜΑΡ επιμένει στην ανάγκη συγκρότησης μια νέας μεγάλης προοδευτικής, πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας, που με βάση ένα κοινό πρόγραμμα και φερέγγυα πρόσωπα, θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση, θα εδραιώσει την κλονισμένη θέση της μέσα στην Ευρώπη και θα στήσει πάλι την κοινωνία όρθια.

Πολιτικά, όπως σημείωσε, θα συγκροτηθεί από δυνάμεις που έχουν αναφορά στο δημοκρατικό σοσιαλισμό, τη σοσιαλδημοκρατία, την πολιτική οικολογία και ανένταχτες, φρέσκιες δυνάμεις, από νέους κυρίως ανθρώπους, που αναζητούν νέα έκφραση.



Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

Πηγή:Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.