Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Εκλογές ΟΤΑ: Σε ποια πρόσωπα καταλήγουν ΠΑΣΟΚ-ΑΝΕΛ-ΔΗΜΑΡ-ΚΚΕ-ΧΑ

Ο Ιανουάριος είναι μήνας αποφάσεων στα κομματικά επιτελεία για τις υποψηφιότητες στους δήμους και τις περιφέρειες. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κερδίζουν έδαφος οι ανεξάρτητες υποψηφιότητες με αναφορά στις τοπικές κοινωνίες, ενώ δεν υπάρχει κοινωνικό μήνυμα υπέρ των κοινών υποψηφιοτήτων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πετύχει να βάψει τον χάρτη κόκκινο ώστε να μπορεί να επικαλεστεί μεγάλη νίκη, την οποία θα αθροίσει με την επίδοσή του στις ευρωεκλογές, για να ζητήσει την επόμενη μέρα επιτακτικά εθνικές εκλογές. Αντίθετα, στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει η εκτίμηση ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα διχαστεί στις επιλογές της και θα δυσκολευτεί να κερδίσει έστω και έναν μεγάλο δήμο.
Το βέβαιο είναι ότι η αυτοδιοικητική κάλπη δεν θα βγάλει ένα μονοσήμαντο και καθαρό πολιτικό συμπέρασμα. Τα πράγματα θα είναι κάπως μπερδεμένα, αφού αλλού θα υπάρχουν χρίσματα και αλλού όχι. Ωστόσο, πολλά θα φανούν από τις συνεργασίες του δεύτερου γύρου ή και τις κοινές επιλογές, όπου υπάρξουν, ενώ στις κεντρικές αναμετρήσεις, όπως είναι αυτή της Αθήνας και τη Θεσσαλονίκης, η μάχη θα είναι πολιτική και το αποτέλεσμα θα έχει ειδικό βάρος για τη συνέχεια.
Τα ερωτήματα που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον είναι αν στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα μεταπηδήσουν στον ΣΥΡΙΖΑμέσα από τις εκλογές ΟΤΑ (η Θ. Τζάκρη έχει ακουστεί για το Δήμο Εορδαίας, ενώ κάποιοι βλέπουν τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ. Ντόλιο ως λύση για τον Εβρο), αν θα υπάρξουν ανοιχτές συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑμε τους ΑΝΕΛ ή τη ΔΗΜΑΡ (το δεύτερο φαίνεται πως θα συμβεί στην Κεντρική Μακεδονία με την υποψηφιότητα του Μάρκου Μπόλαρη) και αν θα αναδειχθούν νέα πρόσωπα που θα σπάσουν τις κομματικές «γραμμές».
Όλα τα κόμματα θα λένε πως δεν δίνουν χρίσματα, αλλά το βράδυ των εκλογών όλοι θα προσπαθούν να χρωματίσουν τον χάρτη. Το στοίχημα είναι δύσκολο και για τους πολιτικούς αρχηγούς που καλούνται να πείσουν κορυφαία στελέχη των κομμάτων τους να κατέβουν στην αρένα.
ΠΑΣΟΚ
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 ήταν ένας θρίαμβος για το ΠΑΣΟΚ που κέρδισε οκτώ από τις δεκατρείς περιφέρειες. Τα πράγματα άλλαξαν δραματικά από τότε και τα μηνύματα που φτάνουν στη Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι πολλοί από τους υποψήφιους του 2010 τώρα επιχειρούν να εμφανιστούν ως ανεξάρτητοι για να μην τους παρασύρει η δημοσκοπική κατρακύλα του ΠΑΣΟΚ. Ο Ευ. Βενιζέλος έχει προαναγγείλει εκλογές χωρίς χρίσματα και αυτή είναι η ασφαλέστερη δυνατή λύση για το κόμμα του που βλέπει με μεγαλύτερη αισιοδοξία τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε σχέση με τις ευρωεκλογές. Στο δήμο Αθηναίων θα υποστηριχθεί ο Γιώργος Καμίνης και στο Δήμο Θεσσαλονίκης ο Γιάννης Μπουτάρης. Μια εισήγηση που έχει δεχθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι να υποστηριχθεί κάποιο πρόσωπο με αναφορά στους “58” (όπως ο Σταύρος Μπένος) για κάποια από τις αυτοδιοικητικές μάχες. Ο προσωπικός φίλος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Βερνίκος φέρεται αποφασισμένος να διεκδικήσει το Δήμο Πειραιά.
Οπωσδήποτε, θα υποστηριχθούν όλοι οι δήμαρχοι που εξελέγησαν το 2010 με το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξουν την επανεκλογή τους ως υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ ή ως ανεξάρτητοι. Εμφαση δίνεται στην υποψηφιότητα του Κώστα Ασκούνη στην Καλλιθέα, επειδή είναι και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ενώ αισιοδοξία υπάρχει για τα αποτελέσματα στην Ηλιούπολη (Βαλασόπουλος), στη Γλυφάδα (Κόκκορης), στου Ζωγράφου (Καλλίρης), ενώ αναζητείται γερή υποψηφιότητα για το Περιστέρι απέναντι στον Α. Παχατουρίδη.
Οι συζητήσεις για τις υποψηφιότητες στις περιφέρειες καταλήγουν στα εξής:
Αττική: Εκτός απροόπτου θα στηριχθεί ο νυν περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός.
Κρήτη: Θα στηριχθεί ο Περιφερειάρχης και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Αρναουτάκης.
Πελοπόννησος: Ο Πέτρος Τατούλης είχε εκλεγεί το 2010 με χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ και τον ΛΑΟΣ, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα επαναληφθεί το ίδιο έργο, εφόσον δεν κάνει ανάλογη επιλογή η ΝΔ. Σε κάποιες δημοσκοπήσεις έχει μετρηθεί ο Δημήτρης Ρέππας, ενώ έχει ακουστεί και το όνομα του πρώην βουλευτή Δημήτρη Κουσελά.
Στερεά Ελλάδα: Το χρίσμα και πάλι στον Κλέαρχο Περγαντά, εφόσον ο ίδιος θελήσει να συνεχίσει.
Δυτική Ελλάδα: Δύσκολο να παρακαμφεί ο Απόστολος Κατσιφάρας, εφόσον θελήσει να διεκδικήσει ξανά την περιφέρεια και παρόλο που δεν τα έχει καλά με το βενιζελικό μπλοκ.
Ανατολική Μακεδονία-Θράκη: Ελπίδες ότι θα επανεκλεγεί ο Άρης Γιαννακίδης.
Δυτική Μακεδονία: Ξανά με τον Γιάννη Παπαϊορδανίδη, που το 2010 έχασε για λίγες μόνο ψήφους.
Κεντρική Μακεδονία: Ακούγεται το όνομα του πρώην υπουργού Γιάννη Μαγκριώτη.
Βόρειο Αιγαίο: Ο Νάσος Γιακαλής, εφόσον θελήσει να επιχειρήσει ξανά.
Νότιο Αιγαίο: Ο νυν περιφερειάρχης και πρώην νομάρχη Δωδεκανήσου Γιάννη Μαχαιρίδης.
Ιόνιο: Κάποιοι προσβλέπουν στη βουλευτή Κέρκυρας Άντζελα Γκερέκου, που δεν έχει ξεκαθαρίσει πάντως αν ενδιαφέρεται.Το 2010 είχε υποστηριχθεί ο Ηλίας Μπεριάτος, με τον Γιώργο Καλούδη να κατεβαίνει τότε ως ‘αντάρτης’,
Θεσσαλία: Το ιδανικό για τη Χαριλάου Τρικούπη θα ήταν να δεχθεί ο πρώην βουλευτής Έκτορας Νασιώκας, που παραιτήθηκε επί ΓΑΠ μετά την πρόταση για το δημοψήφισμα.
Ήπειρος: Ο Β. Αργύρης δεν θα είναι ξανά υποψήφιος, ο πρώην Νομάρχης Πρέβεζας Βασίλης Ιωάννου αρνήθηκε σχετική πρόταση της τοπικής οργάνωσης και εκκρεμεί η απάντηση του Πάνου Οικονομίδη πρώην Δημάρχου Αρταίων.
Χρυσή Αυγή
Για τη Χρυσή Αυγή οι αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν από την αρχή η μητέρα των μαχών. Ο Η. Κασιδιάρης είχε φωνάξει πως «σε λίγο καιρό θα ελέγχουμε τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας«. Και στο παρασκήνιο γίνονταν συζητήσεις της Χρυσής Αυγής με πρώην υπουργούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες της ΝΔ, όπως επίσης με στελέχη του ΛΑΟΣ, προκειμένου να κατέβουν ως υποψήφιοι. Μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα τα πράγματα άλλαξαν και η πολιτική δυναμική συναρτάται πλέον με τις εξελίξεις στο δικαστικό πεδίο. Ωστόσο, οι φιλοδοξίες της Χρυσής Αυγής παραμένουν ισχυρές και ο βουλευτής Ηλίας Κασιδιάρης έχει δηλώσει κατ επανάληψη πως θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων. Για τη Θεσσαλονίκη έχει ακουστεί το όνομα του βουλευτή Αντώνη Γρέγου, αλλά πιθανότερο θεωρείται να επιλεγεί ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, που έγινε ιδιαίτερα γνωστός χάρη στις κοινές διαδικτυακές εμφανίσεις με τη Ουρανία Μιχαλολιάκου. Τελευταία, έχει ακουστεί και τον όνομα του Κ. Μπαρμπαρούση για το Μεσολόγγι.
ΑΝΕΛ
Αντιμνημονιακό χαρακτήρα δίνουν οι ΑΝΕΛ στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαίου. Στο κόμμα του Πάνου Καμμένου γίνονται διεργασίες στο παρασκήνιο ώστε να υποστηριχθούν υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ σε δήμους της περιφέρειας ενώ πυκνώνουν τα σενάρια για υποψηφιότητα του Νίκου Νικολόπουλου στην περιφέρεια Αττικής. Πάντως, οι «Ανεξάρτητοι Ελληνες» μάλλον θα στηρίξουν πρόσωπα- κατά περίσταση- εξετάζοντας το προφίλ υποψηφίων με «λαϊκό αντιμνημονιακό χαρακτήρα». Ωστόσο, η πορεία των ΑΝΕΛ προς την κάλπη του Μαίου βρίσκει εσωκομματικές αντιδράσεις αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι οι βουλευτές που ζητούν αυτόνομες υποψηφιότητες ώστε να μη μπει το κόμμα κάτω από την ομπρέλα του ΣΥΡΙΖΑ.
ΔΗΜΑΡ
Το κόμμα του Φώτη Κουβέλη ήταν ο μεγάλος νικητής των προηγούμενων εκλογών ΟΤΑ, επειδή στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη κέρδισαν οι υποψήφιοι τους οποίους είχε στηρίξει, ο Γ. Καμίνης και ο Γ. Μπουτάρης. Στη ΔΗΜΑΡ ξέρουν πως είναι πολύ δύσκολο να κάνουν ξανά την έκπληξη, αλλά η στρατηγική θα είναι και πάλι η ίδια, η υποστήριξη υποψηφιοτήτων που εμφανίζονται ως προοδευτικές και όχι ως κομματικές. Το κρίσιμο για την Αγ. Κωνσταντίνου είναι τι θα κάνει η ΔΗΜΑΡ στο δεύτερο γύρο, εφόσον αναμετρηθούν υποψήφιοι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί από εκεί μπορεί να γίνει ένα πρώτο βήμα συνεργασίας με την Κουμουνδούρου, το οποίο θεωρείται από αρκετές πλευρές ως προδιαγεγραμμένο. Ειδικότερα, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εξήσεις επιλογές:
-Η ΔΗΜΑΡ θα στηρίξει όλους τους δημάρχους της “Κίνησης των 5” (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ιωαννίνων, Βόλου -Καμίνης, Μπουτάρης, Δημαράς, Φίλιος, Σκοτινιώτης). Σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις η ΔΗΜΑΡ θα συναντηθεί με το ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτό δεν πρόκειται να φέρει πιο κοντά Βενιζέλο και Κουβέλη.
-Ο ανεξάρτητος βουλευτής που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης θα υποστηριχθεί από το κόμμα του Φώτη Κουβέλη στην προσπάθειά του να διεκδικήσει την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Αν τον επιλέξει και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως όλα δείχνουν, το παιχνίδι εκεί θα αποκτήσει εξαιρετικό ενδιαφέρον.
-Ο βουλευτής Αττικής και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για την Περιφέρεια Αττικής. Προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, τάσσεται υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας και θεωρείται από την Αγ. Κωνσταντίνου ως πολυσυλλεκτικός.
ΚΚΕ
Για το Δήμο Αθηναίων ακούστηκε ένα πρόσωπο-έκπληξη, η Λιάνα Κανέλλη, που έχει υψηλή δημοτικότητα. Ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του Πολιτικού Γραφείου, έχει ισχυρές πιθανότητες να επιλεγεί ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης παίζει ως υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής.
Η επιτυχημένη Ελπίδα Παντελάκη θα διεκδικήσει ξανά το Δήμο Πειραιά, ενώ για τη μάχη της Θεσσαλονίκης φαίνεται πως προκρίνονται ο πρώην βουλευτής Γιάννης Ζιώγας και ο σημερινός επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιάννης Δελλής.
ΠΗΓΗ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.