Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

GPO ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ Εκλογές τον Απρίλιο για κυβέρνηση συνεργασίας Σαφής στροφή των πολιτών στην άμεση προσφυγή στις κάλπες, χωρίς να ενισχύεται ο δικομματισμός, που με δυσκολία ξεπερνά το 32% όταν η Αριστερά είναι στο 30%. Πάση θυσία στο ευρώ, λένε τρεις στους τέσσερις


Εκλογές τον Απρίλιο για κυβέρνηση συνεργασίας
Το εκλογικό σώμα φαίνεται να ξεκαθαρίζει τις προθέσεις του για τον χρόνο των εκλογών και το είδος της κυβέρνησης που προκρίνει ως κατάλληλο για να χειριστεί την τύχη της Ελλάδας στην κρίσιμη συγκυρία που διανύει, όπως δείχνουν τα ευρήματα της GPO για την Ανατροπή του Mega, που δημοσιεύτηκαν το βράδυ της Δευτέρας.
Εάν στήνονταν σήμερα κάλπες είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προέκυπτε επτακομματική τουλάχιστον Βουλή, με την Νέα Δημοκρατία να προηγείται, αλλά χωρίς αυτοδυναμία, και την Αριστερά να είναι σίγουρα δεύτερη δύναμη (και με την προσθήκη της «ευρωπαϊκής» Δημοκρατικής Αριστεράς μακράν πρώτη).
Εκλογές τώρα, λένε οι πολίτες
Αξιολογώντας τον νυν πρωθυπουργό, υπερισχύει πλέον η αρνητική ψήφος και για τον Λουκά Παπαδήμο, καθώς το 52,4% δηλώνει ότι έχει αρνητική άποψη (από 30% στις αρχές Δεκεμβρίου). Υπέρ του νυν πρωθυπουργού τάσσεται ένα 43,2%. Η κύρια αιτία φθοράς φαίνεται να είναι το ισχνό κυβερνητικό έργο, το οποίο κρίνεται αρνητικά από δύο στους τρεις πολίτες (66,9%).
Η κοινή γνώμη προκρίνει πλέον την προσφυγή στις κάλπες, σε πλειοψηφία σχεδόν δύο τρίτων (62,2%), όταν μόλις δύο μήνες πριν το 56,2% απαντούσε αρνητικά.
Στην πρόθεση ψήφου, τα κόμματα συγκεντρώνουν τα εξής ποσοστά (σε παρένθεση οι επιδόσεις τους στις 5/12 πέρυσι):
  • Νέα Δημοκρατία 19,4% (21,5%)
  • ΠΑΣΟΚ 13,1% (15,3%)
  • Δημοκρατική Αριστερά 12% (6,3%)
  • ΚΚΕ 9,5% (10%)
  • ΣΥΡΙΖΑ 8,5% (6,1%)
  • ΛΑΟΣ 5,1% (7,1%)
  • Δημοκρατική Συμμαχία 2,5% (2,3%)
  • Οικολόγοι Πράσινοι 1,9% (3%)
  • Αρμα Πολιτών 0,8% (0,8%)
  • Αλλο/Λευκό/Ακυρο/Αποχή 16,8% (17,5%)
  • Δεν έχω αποφασίσει 10,4% (10,1%)
Απαντώντας αυθόρμητα, δηλαδή χωρίς να δίδονται συγκεκριμένες επιλογές, στο ερώτημα για το ποιος θα ήταν καταλληλότερος για πρωθυπουργός μετά τις εκλογές, ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται με 20%, ακολουθούμενος από τον Ευάγγελο Βενιζέλο με 16,5%, ενώ ο Λουκάς Παπαδήμος είναι τρίτος με 6,3%.
Δύο στους τρεις ερωτηθέντες (63,1%) προκρίνουν μία κυβέρνηση συνεργασίας για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας, ενώ αντίστοιχο ποσοστό (64,6%) ζητάει να δημιουργηθούν νέα κόμματα, προκειμένου να εκφραστούν οι νέες τάσεις στην ελληνική κοινωνία.
Το 45,9% τοποθετεί αυτό το νέο κόμμα στην κεντροαριστερά, ενώ το 38,6% στην κεντροδεξιά.
Σκληρά και αναποτελεσματικά μέτρα
Πάνω από τρεις στους τέσσερις, και μάλιστα με μικρή αύξηση σε σχέση με τις αρχές Δεκεμβρίου (77,2% από 76,7%) δηλώνουν ότι πρέπει η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ «πάση θυσία».
Σχεδόν ομόφωνα (97,5%), οι ερωτηθέντες συμφωνούν ότι είναι πολύ σκληρά τα μέτρα που απαιτήθηκαν για να κλείσει το δεύτερο πακέτο βοήθειας των 130 δισ. ευρώ. Σχεδόν τέσσερις στους πέντε (79,1%) χαρακτηρίζουν αρνητικό το πακέτο των μέτρων, ενώ δύο στους τρεις (65,8%) πιστεύουν ότι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε με την τρόικα το περιεχόμενό του.
Το 47,9% παραδέχεται ότι ήταν αναγκαία προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία, έναντι 45,1% που υποστηρίζει το αντίθετο, αν και δεν φτάνουν καν τους δύο στους πέντε (38,1%) αυτοί που θεωρούν ότι η κυβέρνηση έκανε το σωστό κλείνοντας την συμφωνία. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις ένας στους έξι (15,9%) πιστεύει ότι με την ψήφιση του νέου μνημονίου η Ελλάδα απέφυγε την χρεοκοπία.
«Πράσινο» σε Βενιζέλο
Στο θέμα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές, ο νυν υπουργός Οικονομικών συγκεντρώνει (αυθόρμητα, χωρίς να προταθούν ονόματα) 30,7% των συνολικά ερωτηθέντων, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος 10,6%, παρά το γεγονός ότι έχει ταχθεί με τον κ.Βενιζέλο. Στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ο κ.Βενιζέλος ανεβάζει το ποσοστό του στο 43,7% (από 34,5% το Δεκέμβριο), ενώ ο κ.Λοβέρδος έχει υποχωρήσει στο 11% (από 20%).
Η διαγραφή «πράσινων» βουλευτών μετά την ψηφοφορία για το δεύτερο μνημόνιο κρίνεται αρνητικά από δύο στους τρεις πολίτες (63%) και αντίστοιχο ποσοστό (59,7%) των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.
Στηρίζουν Σαμαρά
Αντίστοιχα, η κίνηση του προέδρου της ΝΔ να διαγράψει τους βουλευτές του που καταψήφισαν απορρίπτεται από το 58,4% των ερωτηθέντων. Αντίθετα, στους ψηφοφόρους της ΝΔ παίρνει την έγκριση έστω και οριακά, με 46,3% έναντι 42,8%.
Η προσχώρηση των κ.κ. Βορίδη και Γεωργιάδη στην Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζεται αρνητικά από το 47% όσων συμμετείχαν, αλλά οι ψηφοφόροι της ΝΔ την εγκρίνουν με 52,1%, αν και την απορρίπτει ένα 38,9%.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 1.200 ατόμων από όλη την Ελλάδα το διάστημα Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου - 20 Φεβρουαρίου 2012.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.