Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Τραγάκης: Οι τρεις άξονες της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ

 

 
Στους τρεις άξονες της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ στο πρώτο εξάμηνο του 2014 αναφέρεται σε μήνυμά του ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Τραγάκης. 
 
Οι άξονες αυτοί είναι: ανάπτυξη - Απασχόληση – Συνοχή, εμβάθυνση της Ένωσης – Ολοκλήρωση της Ευρωζώνης, και μετανάστευση – Διαχείριση Συνόρων – Κινητικότητα Πολιτών.
 
"Η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ σε μια ιστορική περίοδο και μεταβατική περίοδο για την Ευρώπη" αναφέρει χαρακτηριστικά στο μήνυμά του ο αντιπρόεδρος της Βουλής. 
 
Το μήνυμα του κ. Τραγάκη αναλυτικά: 
 
"Είναι η πέμπτη (5η) κατά σειρά Προεδρία που ασκεί η Ελληνική Δημοκρατία, μετά την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Ωστόσο, για τρίτη φορά το Κοινοβούλιό μας παρακολουθεί τις εξελίξεις της προεδρίας και συμμετέχει ενεργά, αφού πριν από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ η διακοινοβουλευτική συνεργασία στην τότε ΕΟΚ ήταν υποτυπώδης έως ανύπαρκτη. 
 
H Βουλή των Ελλήνων εργάζεται σκληρά πολλούς μήνες και είναι καθ’ όλα έτοιμη να φέρει εις πέρας το έργο που έχει αναλάβει.
 
Οι Ευρωεκλογές, που θα λάβουν χώρα στη διάρκεια της προεδρίας μας , είναι ένα γεγονός που επηρέασε σημαντικά την προσέγγισή μας κατά την διαμόρφωση του κοινοβουλευτικού σκέλους της προεδρίας. 
 
Η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών απέναντι στους θεσμούς της Ένωσης, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ολοένα και φθίνει.
 
Τα Κοινοβούλια θα πρέπει να πρωτοστατήσουν στο διάλογο με την κοινωνία και να υπενθυμίζουν έμπρακτα ότι βρίσκονται πάντα σ’ ετοιμότητα να ασκούν εποικοδομητικό έλεγχο στην ευρωπαϊκή εκτελεστική εξουσία και να αποδεικνύουν ότι η δημοκρατική νομιμοποίηση των θεσμικών οργάνων δεν είναι κενό γράμμα.
 
Η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. σε μια ιστορική, μεταβατική περίοδο για την Ευρώπη. 
 
Η έκταση και η ένταση της κρίσης και η συνακόλουθη ύφεση και ανεργία κλόνισαν την εμπιστοσύνη μεγάλου μέρους των πολιτών στην ικανότητα της Ευρώπης να επιστρέψει στην ευημερία, την οικονομική ανάκαμψη και σε υψηλά επίπεδα απασχόλησης.
 
Επομένως, η λύση πρέπει να αναζητηθεί κυρίως μέσω της ανάπτυξης και της ενίσχυσης της κοινωνικής διάστασης της οικονομικής διακυβέρνησης στην ΟΝΕ.
 
Αυτός ο στόχος βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της προεδρίας μας και θα προσπαθήσουμε να τον αναδείξουμε τόσο στην COSAC, που είναι η Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των κρατών μελών της Ε.Ε., στην οποία προεδρεύω, όσο και στις διασκέψεις των εξειδικευμένων Επιτροπών.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, διαμορφώσαμε τους άξονες των βασικών προτεραιοτήτων της προεδρίας μας:
 
Α. Ανάπτυξη - Απασχόληση – Συνοχή
 
Β. Εμβάθυνση της Ένωσης – Ολοκλήρωση της Ευρωζώνης
 
Γ. Μετανάστευση – Διαχείριση Συνόρων – Κινητικότητα Πολιτών
 
Θέλουμε και εργαζόμαστε σκληρά προκειμένου κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας να παραχθούν ουσιαστικά αποτελέσματα για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικογένειας." 
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.