Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Στο Γιοχάνεσμπουργκ μεταφέρεται αύριο για την κηδεία του Νέλσον Μαντέλα, η "αφρόκρεμα" των ξένων ηγετών


Στο Γιοχάνεσμπουργκ μεταφέρεται αύριο η διεθνής διπλωματία όπου θα τελεστεί η επιμνημόσυνη δέηση γα τον Νέλσον Μαντέλα, παρουσία της "αφρόκρεμας" των ξένων ηγετών αλλά και διασημοτήτων από το καλλιτεχνικό και μουσικό στερέωμα....


Μπαράκ Ομπάμα, Φρανσουά Ολάντ αλλά και Ντέιβιντ Κάμερον είναι ορισμένοι από τους περίπου 60 ξένους ηγέτες που θα μεταβούν στην πατρίδα του ιστορικού ηγέτη της Νοτίου Αφρικής ενώ το ποπ συγκρότημα Spice Girls , o τραγουδιστής Bono των U2, η πρώην «πάπισσα» της αμερικανικής TV, Οπρα Γουίνφρεϊ, ο μουσικός Πίτερ Γκάμπριελ και ο επιχειρηματίας Ρίτσαρντ Μπράνσον, ετοιμάζουν και αυτοί τις βαλίτσες τους για Γιοχάνεσμπουργκ. Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια, όπως επεσήμανε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, προκειμένου να αποτραπούν τρομοκρατικές επιθέσεις. Θα αποκλειστούν οι δρόμοι στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπως και ο εναέριος χώρος της περιοχής.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα και του Ιρανού ομόλογου του, Χασάν Ροχανί, αλλά και αυτή του Σοσιαλιστή προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και του πρώην πολιτικού του αντιπάλου, Νικολά Σαρκοζί.

Ο γαλλικός Τύπος υποστηρίζει ότι δεν αναμένεται να λείψουν και οι πολιτικές αντιπαραθέσεις αφού Ολάντ και Σαρκοζί θα συνταξιδέψουν για να παραστούν στην επιμνημόσυνη δέηση, ένα ταξίδι το οποίο θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Στην τελετή που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο ποδοσφαιρικό στάδιο του Σοβέτο και θα διαρκέσει τέσσερις ώρες, θα παραστεί και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν.

Ο Δαλάι Λάμα, πάντως, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπός του, στον οποίο οι νοτιοαφρικανικές αρχές έχουν αρνηθεί δυο φορές τα τελευταία χρόνια τη χορήγηση βίζας, δεν θα παραστεί στην κηδεία του Μαντέλα.

Ο Σαρκοζί δεν θα είναι ο μόνος πρώην πρόεδρος χώρας. Εκτός από τους εν ενεργεία προέδρους, στη Νότιο Αφρική αναμένονται επίσης και πρώην πρόεδροι, όπως οι Αμερικανοί Τζίμι Κάρτερ, Τζορτζ Μπους και Μπιλ Κλίντον και ο Βραζιλιάνος Λούλα ντα Σίλβα. Ορισμένες από τις ξένες προσωπικότητες θα εκφωνήσουν λόγο στη διάρκεια της επίσημης επιμνημόσυνης τελετής στο ποδοσφαιρικό στάδιο του Σοβέτο: ένας απ΄ αυτούς ο Ομπάμα. Όπως διευκρίνισε ο νοτιοαφρικανός υπουργός Εξωτερικών Ν. Σαμπάνε, η σορός του Μαντέλα δε θα εκτεθεί στο στάδιο.

Πάντως, τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν ειδική αναφορά στη συνάντηση που αναμένεται να έχουν, αν μεταβεί ο Ιρανός πρόεδρος στη Νότιο Αφρική, με τον Μπαράκ Ομπάμα. Η συντηρητική καθημερινή ιρανική εφημερίδα "Καϊχάν", όργανο της σκληροπυρηνικής πτέρυγας του ιρανικού καθεστώτος, προειδοποίησε χτες για την «παγίδα» που θα αποτελούσε για τον πρόεδρο Χασάν Ροχανί η ενδεχόμενη παρουσία του στην κηδεία του Νέλσον Μαντέλα, κατά την οποία θα μπορούσε να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Τεχεράνης δεν έχει ανακοινώσει προς το παρόν ποιος θα εκπροσωπήσει το Ιράν στην κηδεία του Μαντέλα . Υπενθυμίζεται, ότι ο Μαντέλα είχε πραγματοποιήσει δυο επισκέψεις στο Ιράν το 1992 και το 1999. «Ορισμένα ιρανικά και ξένα ΜΜΕ χρησιμοποιούν την κηδεία του Μαντέλα ως πρόσχημα για να ωθήσουν το Ροχανί να συναντηθεί με τον αρχηγό της κυβέρνησης του Μεγάλου Σατανά» τονίζει σε άρθρο της η εφημερίδα, αναφερόμενη στις ΗΠΑ, "αιώνιο" εχθρό του Ιράν.

Το άρθρο της εφημερίδας "Καιζάν", υπό τον τίτλο: «Η παγίδα του Σατανά, αυτή τη φορά στο Γιοχάνεσμπουργκ», υπενθυμίζει ότι η 15λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πολιτικών ανδρών στα τέλη Σεπτεμβρίου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, είχε επικριθεί εντονότατα από τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Επρόκειται για την πρώτη επαφή μεταξύ Ομπάμα και Ροχανί των δύο χωρών από την διακοπή των διμερών διπλωματικών σχέσεων το 1979.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.