Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ.Σε προληπτικές κατασχέσεις θα προχωρά η εφορία

Προληπτικές κατασχέσεις ακινήτων, καταθέσεων, ακόμη και περιεχομένου τραπεζικών θυρίδων θα μπορεί να πραγματοποιεί η εφορία στην περίπτωση που έχει αμφιβολίες για το αν θα εισπράξει κάποιο φόρο από έναν φορολογούμενο.


Η διαδικασία των προληπτικών κατασχέσεων προβλέπεται σεδιάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου για το φόρο ακινήτων που κατατέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στη Βουλή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ορίζονται στη σχετική διάταξη η φορολογική...
διοίκηση στις περιπτώσεις που θεωρεί ότι υπάρχει κίνδυνος να μην εισπραχθούν βεβαιωμένοι φόροι σε φορολογούμενους και επιχειρήσεις, θα μπορεί να προχωρά, πριν να λήξουν οι σχετικές προθεσμίες πληρωμής, σε συντηρητική κατάσχεση κινητής και ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών η παραπάνω διάταξη θα εφαρμόζεται κατά κύριο λόγο σε περιπτώσεις εντοπισμού μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής για τις οποίες βεβαιώνονται σημαντικά πρόστιμα και πρόσθετοι φόροι. Στις περιπτώσεις αυτές θα δεσμεύεται και στη συνέχεια θα κατάσχεται η κινητή και ακίνητη περιουσία του φοροφυγά στον οποίο έχουν βεβαιωθεί οι φόροι. 

Επιπλέον, στην περίπτωση που ένας φορολογούμενος οφείλει περισσότερα από 150.000 ευρώ στην εφορία δεν θα μπορεί να πουλήσει ή να μεταβιβάσει κανέναν ακίνητο, ενώ η εφορία θα του δεσμεύει άμεσα το 50% από τις καταθέσεις και από ό,τι έχει τοποθετήσει σε τραπεζικές θυρίδες. 

Με εντολή τρόικας

Σημειώνεται ότι η παραπάνω διάταξη, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, προστέθηκε στο φορολογικό νομοσχέδιο κατ΄ απαίτηση της τρόικας προκειμένου να εξοπλιστούν τα στελέχη του φορολογικού μηχανισμού με υπερεξουσίες και να τονωθούν τα δημόσια έσοδα.

Αναλυτικά, η φορολογική διοίκηση αποκτά το δικαίωμα να πραγματοποιεί κατασχέσεις-εξπρές για όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τις απαιτήσεις των φορολογουμένων «εις χείρας τρίτων», να λαμβάνει εναντίον τους ασφαλιστικά μέτρα για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου και να εγγράφει προσημειώσεις για φόρους που η προθεσμία πληρωμής τους δεν έχει ακόμη λήξει.

Να σημειωθεί, επίσης, διατάξεις για το ακατάσχετο των μισθών και των συντάξεων μέχρι του ποσού των 1.000 ευρώ το μήνα παύουν να ισχύουν καθώς η δυνατότητα κατασχέσεων που προβλέπεται με την νέα αυτή διάταξη δεν έχει περιορισμούς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.