Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Η μνημονιακή στροφή "πέταξε έξω" 21 βουλευτές της ΝΔ Για τον Αντώνη Σαμαρά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν οδυνηρό.



Ἰωάννης Μεταξᾶς καὶ Ἄρης Βελουχιώτης.
(Δὲν γνωρίζω τὴν προέλευσι αὐτῆς τῆς εἰκόνας. Ἀλλὰ τὸ μήνυμα εἶναι σαφές: Ὑπεράνω ὅλων ἡ Ἑλλάς! Ἑνωθεῖτε Ἕλληνες!)


Αφενός, διότι οι «γαλάζιες» διαρροές όχι μόνο δεν περιορίσθηκαν σε μονοψήφιο αριθμό (όπως διαβεβαίωναν κατηγορηματικά οι επιτελείς του) αλλά έφτασαν τον αριθμό 21 (σ.σ. 20 «όχι» και μία αποχή, του Μανώλη Κεφαλογιάννη).



Αφετέρου, επειδή ένας σημαντικός αριθμός από τους «αντάρτες» ανήκε στον στενό κύκλο των οπαδών του – ήταν δηλαδή … «σαμαρικοί». Από αυτή την άποψη, ο αρχηγός της ΝΔ βρέθηκε να διαγράφει (πάραυτα !) από την κοινοβουλευτική ομάδα στελέχη που έδωσαν μάχη στο πλευρό του όταν διεκδικούσε την αρχηγία του κόμματος, όπως ο Κώστας Μαρκόπουλος (σ.σ. τον αποκαλούσαν «υπαρχηγό» του) ο Κώστας Γκιουλέκας (είχε διεκδικήσει και τη δημαρχία Θεσσαλονίκης), η Μαρία Κόλλια, ο Μαργαρίτης Τζίμας, ο Πάνος Καμμένος και άλλοι.



Μοιραία, ενισχύεται ο ρόλος των «καραμανλικών», των οπαδών του «μεσαίου χώρου» και των σκληρών «φιλελεύθερων», πολλοί εκ των οποίων συγκρούσθηκαν με τον πρόεδρο της ΝΔ στο πρόσφατο παρελθόν. Τόσο για την αντιμνημονιακή γραμμή του κόμματος, όσο και για την άρνηση σύμπραξης με το ΠΑΣΟΚ.



Πρωτοφανή ευτράπελα

Οι μαζικές διαγραφές οδήγησαν και σε πρωτοφανή ευτράπελα. Για παράδειγμα, η ΝΔ, για πρώτη φορά, δεν εκπροσωπείται στο «κάστρο του καραμανλισμού, τις Σέρρες, καθώς και οι τρεις βουλευτές καταψήφισαν και διαγράφτηκαν! (σ.σ. οι Θεόφιλος Λεονταρίδης, Μαρία Κόλλια, Τάσος Καριπίδης). Δεν εκπροσωπείται ούτε στην Βοιωτία αφού καταψήφισε και διαγράφτηκε ο μοναδικός «γαλάζιος» βουλευτής της Μιχάλης Γιαννάκης. Ετερο πρωτοφανές; Από τους τρεις κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους καταψήφισαν-διαγράφτηκαν … οι δύο (Μ.Κεφαλογιάννης, Κ.Μαρκόπουλος) ενώ ο τρίτος, ο Κώστας Τζαβάρας, πείσθηκε την τελευταία στιγμή να ψηφίσει «ναι».



Αυτή τη στιγμή η ΝΔ είναι, τυπικά, τρίτο κόμμα στη Βουλή, καθώς σε δεύτερο αναδεικνύεται … το «κόμμα» των ανεξάρτητων οι οποίοι ανήλθαν, αισίως, στους 63 βουλευτές. Θα ξανακερδίσει πάντως τη δεύτερη θέση εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι κατευθύνεται προς τη Λ.Συγγρού ο Μάκης Βορίδης και, ίσως, ο Αδωνις Γεωργιάδης, οι οποίοι… διαγράφτηκαν από το ΛΑΟΣ επειδή ψήφισαν «ναι», κόντρα στη γραμμή Καρατζαφέρη.



Πώς έφτασε στα 21 «όχι»

Οι απώλειες αποδίδονται στους εξής λόγους:



- Πρώτον, και σύμφωνα με τους ίδιους τους «αντάρτες», δεν αποδέχθηκαν τη «μνημονιακή στροφή» του Α.Σαμαρά. Κάποιοι μάλιστα μας έλεγαν ότι ήταν τόσο απότομη «που μας πέταξε έξω».



- Δεύτερον, δεν μπορούσαν να απευθυνθούν πειστικά στους ψηφοφόρους τους «μετά από 20 μήνες αντιμνημονιακής ρητορικής». Και πείσθηκαν ότι οι εκλογές κάθε άλλο παρά περίπατος θα είναι για το κόμμα και τους ίδιους.



- Τρίτον, εξοργίσθηκαν με το σκληρό ύφος που χρησιμοποίησε ο κ.Σαμαράς το Σάββατο, στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Θεώρησαν, δηλαδή, προσβλητική και άδικη τη φράση «τσάμπα επαναστάτες και τσάμπα μάγκες δεν χωρούν στα ψηφοδέλτια της ΝΔ», δεδομένου (όπως σχολίαζαν) ότι «ο πρόεδρός τους άλλαξε θέσεις και όχι οι ίδιοι».



Μιμήθηκαν τους αντιπάλους

Τέταρτον, έπαιξαν ρόλο και τοπικές ιδιαιτερότητες, καθώς κάποιοι «μιμήθηκαν» τη στάση των αντιπάλων τους. Παραδείγματα; Στη Βοιωτία ψήφισαν αρνητικά και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Β.Τόγιας και της ΝΔ Μ.Γιαννάκης. Το ίδιο έγινε στα Τρίκαλα, στο διαφαινόμενο από μέρες «όχι» του Χ.Μαγκούφη από ΠΑΣΟΚ, απάντησε με παραίτηση από βουλευτής ο «γαλάζιος» Ν.Λέγκας.



Από το Ηράκλειο Κρήτης δε, προέκυψαν αντάρτες όχι μόνο ο Γ.Μιχελογιαννάκης του ΠΑΣΟΚ και ο Μ.Κεφαλογιάννης της ΝΔ… αλλά και ο Λ.Αυγενάκης της ΔΗΣΥ (!) – τον οποίον πάντως δεν διέγραψε η Ντόρα Μπακογιάννη…



«Συνομωσίες»

Υπό το πρώτο σοκ των απωλειών, συνεργάτες του κ.Σαμαρά μιλούσαν για «χτύπημα» που προήλθε από «συνεννοήσεις», δίνοντας (και) χαρακτηριστικά συνομωσίας στην υπόθεση – κάποιοι δε, «έδειχναν» περιπτώσεις όπως των «καραμανλικών» Χ.Ζώη ή Γ.Βλάχου.



Σε μία προσπάθεια δε, να εμψυχώσουν τα πιστά στελέχη, έλεγαν πως η κοινοβουλευτική ομάδα, στην πλειοψηφία της, δεν ήταν ποτέ στο πλευρό του κ.Σαμαρά καθώς στην εσωκομματική μάχη για την ηγεσία οι περισσότεροι βουλευτές είχαν στραφεί, αρχικά, στην κ.Μπακογιάννη. Οι προσπάθειες ψύχραιμης ανάλυσης θα ξεκινήσουν σήμερα.



Εκτός ΛΑΟΣ Βορίδης-Γεωργιάδης

Οσο για το ΛΑΟΣ; Με απόφαση του Γ.Καρατζαφέρη τέθηκαν εκτός οι Μ.Βορίδης και Αδ.Γεωργιάδης λόγω της θετικής τους ψήφου.



«Έπραξα κατά συνείδηση σε μια κρίσιμη στιγμή για το έθνος. Δεν έχω κάποια σκέψη για το μέλλον μου. Προέχει το PSI και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών» δήλωσε ο πρώτος. «Ευγνωμονώ τον Γιώργο Καρατζαφέρη, αλλά έπραξα κατά συνείδηση. Θα μιλήσω με το κόμμα μου για τις επόμενες κινήσεις μου , εάν κάτι τέτοιο μου ζητηθεί», σχολίασε ο δεύτερος.
πηγη : της Μαρίνας Μάνη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.