Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Δεν έχουν που να κάτσουν πλέον στη Βουλή οι (63) φρέσκοι ανεξάρτητοι

 




Σε άρδην αλλαγή των κοινοβουλευτικών συσχετισμών οδήγησαν η ψηφοφορία του Μνημονίου και οι μαζικές διαγραφές που την ακολούθησαν. Tο ΠΑΣΟΚ έχει χάσει πλέον την πλειοψηφία, ενώ οι ανεξάρτητοι ξεπερνούν έστω και οριακά τη Νέα Δημοκρατία και είναι, αθροιστικά, η δεύτερη κοινοβουλευτική δύναμη σε αριθμό.
Συγκεκριμένα, από προχθές το βράδυ το ΠΑΣΟΚ έχει μείνει με 132 βουλευτές, χάνοντας τον έλεγχο των ψηφοφοριών, οι ανεξάρτητοι είναι πλέον στο σύνολό τους 63, ενώ η Νέα Δημοκρατία, από 83, μετά τις 21 διαγραφές έμεινε με 62 βουλευτές.
Σε πρώτο στάδιο πονοκέφαλο αντιμετωπίζει ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος αναφορικά με τη χωροταξία της Βουλής, αφού από χθες έχει αρχίσει η αναζήτηση χώρου για να στεγαστούν οι ανεξάρτητοι. Μέχρι τώρα ο επίσημος χώρος ήταν ένα μικρό
γραφειάκι του 1ου ορόφου, ωστόσο οι βουλευτές του Φώτη Κουβέλη ήταν σε γραφείο του ισογείου, ενώ οι βουλευτές της Ντόρας Μπακογιάννη χρησιμοποιούν ως βάση το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αν μάλιστα οι ανεξάρτητοι διασπαστούν σε μικρότερες Κοινοβουλευτικές Ομάδες, τότε ο πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να βρει ξεχωριστές αίθουσες.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, ο αριθμός των βουλευτών που απαιτούνται προκειμένου να συγκροτηθεί Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι 10. Αυτός είναι ο λόγος που σήμερα η Δημοκρατική Συμμαχία, η Δημοκρατική Αριστερά και το Αρμα Πολιτών δεν είναι για τη Βουλή Κοινοβουλευτικές Ομάδες, αφού δεν έχουν στις τάξεις τους πάνω από τέσσερις βουλευτές.
Οι βουλευτές που επιθυμούν να ιδρύσουν, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του προηγούμενου άρθρου, Κοινοβουλευτική Ομάδα υποβάλλουν στον πρόεδρο της Βουλής σχετική δήλωση που περιέχει τον τίτλο του κόμματος και τα ονόματα των μελών και του προέδρου της. Από εκεί και πέρα πάντως αρχίζουν τα προνόμια, τα οποία αυξάνουν όσο αυξάνει και ο αριθμός των βουλευτών.
Σύμφωνα με το άρθρο 16 του Κανονισμού της Βουλής, στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες παραχωρείται αίθουσα εντός του Βουλευτηρίου, ανάλογα με τη δύναμή τους, στους προέδρους παραχωρείται και ιδιαίτερο γραφείο, ενώ δίδεται η δυνατότητα να προσλάβουν και μετακλητούς υπαλλήλους για να στελεχώσουν τις γραμματείες τους.
Σε περίπτωση, μάλιστα, που οι 60 βουλευτές μπορούσαν να βρουν σημείο σύγκλισης, τότε θα αποκτούσαν πολλές ακόμα δυνατότητες. Ως γνωστόν, 60 βουλευτές μπορούν να ζητήσουν σύσταση εξεταστικής επιτροπής, 50 μπορούν να υποβάλλουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης ή υπουργών, 30 μπορούν να ζητήσουν προκαταρκτική επιτροπή, ενώ 15 μπορούν να ζητούν ονομαστική ψηφοφορία σε όποιο σχέδιο νόμου επιθυμούν.
Οπως φαίνεται από την ανάγνωση του Κανονισμού της Βουλής, οι ανεξάρτητοι είναι μεν δεύτερη κοινοβουλευτική δύναμη, αλλά μόνο θεωρητικά, καθώς ιδεολογικά φαντάζει αδύνατον να συμφωνήσουν και οι 63. Αυτός όμως που φαίνεται να τρέμει είναι ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος, έχοντας μείνει με 14 βουλευτές, βλέπει σαν εφιάλτη το σενάριο 15 βουλευτές από τους ανεξαρτήτους να συστήσουν Κοινοβουλευτική Ομάδα και να τον υποβαθμίσουν. Είναι κι αυτό ένα από τα πολύ πιθανά σενάρια.
Με δεδομένο πάντως ότι για να συγκροτηθεί Κοινοβουλευτική Ομάδα θα πρέπει προηγουμένως να έχει ιδρυθεί και κόμμα με συγκεκριμένο πρόεδρο, το σενάριο της αυτόνομης Κοινοβουλευτικής Ομάδας μοιάζει πιο πιθανό να αφορά το τμήμα των ανεξαρτήτων που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και όχι από τη Νέα Δημοκρατία, οι οποίοι προς το παρόν φαίνεται ότι θα τηρήσουν στάση αναμονής.
Ηδη από χθες στα πηγαδάκια της Βουλής συζητήθηκε έντονα το ενδεχόμενο η Λούκα Κατσέλη ή ο Χάρης Καστανίδης να ηγηθούν ενός τέτοιου σχήματος, με 15-20 βουλευτές, που θα παρουσιαστεί ως το νέο φιλολαϊκό ΠΑΣΟΚ και θα θελήσει να προετοιμάσει το έδαφος για κάθοδο στις εθνικές εκλογές μέσω μιας ισχυρής κοινοβουλευτικής παρουσίας. Πολλοί, μάλιστα, χθες στη Βουλή θεωρούσαν ότι η λίμνη αυτή μπορεί να μεγαλώσει, αν προστεθούν και οι εννέα βουλευτές που δεν διεγράφησαν ακόμα από το ΠΑΣΟΚ, αλλά τους γνωστοποιήθηκε ότι δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια των επόμενων εκλογών λόγω της διαφοροποίησής τους σε άρθρα. «Γνωρίζοντας ότι δεν θα είναι υποψήφιοι, αυτοί έχουν ήδη απασφαλίσει και θα συμπεριφέρονται ως ανεξάρτητοι» ειπώθηκε χαρακτηριστικά χθες από βουλευτή, ο οποίος θεωρούσε ότι οι ανεξάρτητοι είναι 72 και όχι 63, όπως το τυπικό.
Αδύνατη η ιδεολογική σύγκλιση
Μια γρήγορη ματιά στη γεωγραφία των ανεξαρτήτων πάντως δείχνει ότι ιδεολογική σύγκλιση είναι αδύνατον να υπάρξει, κι αυτό γιατί προέρχονται από τα τέσσερα στα πέντε κοινοβουλευτικά κόμματα, πλην ΚΚΕ, χωρίς μάλιστα να έχουν γίνει ανεξάρτητοι για τους ίδιους λόγους. Δεν μπορούν μάλιστα καν να χωριστούν σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς. Μοιάζει αδύνατο, για παράδειγμα, να μπορέσουν να συγχρωτιστούν οι αντιμνημονιακοί Π. Καμμένος και Χ. Καστανίδης.
Μέχρι το βράδυ της Κυριακής οι ανεξάρτητοι ήταν 18 και συγκεκριμένα οι Ντ. Μπακογιάννη, Λ. Αυγενάκης, Χρ Μαρκογιαννάκης, Γ. Κοντογιάννης, Φ. Κουβέλης, Γρ. Ψαριανός, Ν. Τσούκαλης, Θ. Λεβέντης, Β. Οικονόμου, Β. Παπαχρήστος, Σ. Χατζηγάκης, Σ. Σακοράφα, Μ. Αποστολάκη, Π. Καμμένος, Π. Κουρουμπλής, Ελσα Παπαδημητρίου, Γ. Λιάνης και Γ. Δημαράς.
Οσα συνέβησαν όμως στην προχθεσινή ψηφοφορία -και κυρίως οι διαγραφές- εκτίναξαν τον αριθμό των ανεξαρτήτων στους 63, καθώς στους 18 προστέθηκαν:
- Από το ΠΑΣΟΚ οι Σπ. Κουβέλης, Αννα Βαγενά, Λ. Κατσέλη, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Β. Παπανδρέου, Λ. Μίχος, Μ. Κυριακοπούλου, Αν. Τριανταφυλλόπουλος, Β. Τόγιας, Γ. Κασσάρας, Χ. Καστανίδης, Κ. Τεκτονίδου, Χ. Κατσούρας, Γ. Μιχελογιαννάκης, Θ. Παραστατίδης, Αλ. Αθανασιάδης, Γ. Παπαμανώλης, Οδ. Βουδούρης, Μ. Τσετίν, Ηλ. Θεοδωρίδης, Γ. Αμοιρίδης και Χρ. Μαγκούφης.
- Από τη Ν.Δ. οι Ελενα Κουντουρά, Δ. Σταμάτης, Κ. Παπασιώζος, Γ. Βλάχος, Μ. Γιαννάκης, Μ. Τζίμας, Μίκα Ιατρίδη, Κ. Μαρκόπουλος, Κ. Γκιουλέκας, Ζ. Τζηκαλάγιας, Χρ. Ζώης, Σπ. Γαληνός, Τ. Μελάς, Γ. Καρασμάνης, Θ, Λεονταρίδης, Τ. Καριπίδης, Μαρία Κόλλια, Γ. Βαγιωνάς, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Αλ. Δερμεντζόπουλος και Μ. Κεφαλογιάννης
- Από τον ΛΑΟΣ οι Μ. Βορίδης και Αδ. Γεωργιάδης.
Σε αυτούς πολλοί προσθέτουν και τους εννέα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Γ. Κουτσούκο, Π. Αντωνακόπουλο, Π. Δημητρουλόπουλο, Β. Κεγκέρογλου, Χρ. Αράπογλου, Δ. Κουσελά, Δ. Καρύδη, Μ. Μίχου, Μ. Τζελέπη, που διαφοροποιήθηκαν, ωστόσο δεν διεγράφησαν, και απλά ειδοποιήθηκαν ότι δεν θα είναι υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές με το ΠΑΣΟΚ.
πηγη: Αναρτήθηκε από τον/την olympiada και τον Γιώργος Λυκουρέντζος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.