Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΙΚΑΙΑΣ - ΑΓ. Ι. ΡΕΝΤΗ : ΠΑΡΩΝ!

ΠΑΡΩΝ!

Αυτό που γίνεται στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν έχει προηγούμενο. Η Αντιπολίτευση, από τη μια της άκρη μέχρι την άλλη, στη διάρκεια των ψηφοφοριών, αντί να τοποθετηθεί, πολλές φορές επιλέγει να κρυφτεί πίσω από μια δήλωση: «Παρών!». 
Καταλαβαίνουμε ότι μπορεί να συμβεί σε κάποιο θέμα και για ορισμένους λόγους, κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι, ή ακόμα και ολόκληρες Παρατάξεις να μην έχουν σαφή θέση για το «Υπέρ» ή το «Κατά», δηλαδή για θετική ή αρνητική ψήφο. Τέτοιοι λόγοι μπορεί να προέρχονται είτε από ελλιπή ενημέρωση, είτε από άγνοια κάποιου θέματος, ή ακόμα και από κακή προετοιμασία που οφείλουν οι ίδιοι να κάνουν πριν από τις συνεδριάσεις. Για τις περιπτώσεις αυτές υπάρχει το «Λευκό», με τη σχετική πάντα αιτιολόγηση, ή ακόμα και η «Αποχή» που επιλέγεται συνήθως ως έκφραση διαμαρτυρίας.
Όμως, στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας, ορισμένοι σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης, έχουν παγιώσει την τακτική της υπεκφυγής, δηλαδή της «μη τοποθέτησης».
Εμείς το λέμε καθαρά: Το «Παρών», δε λέει τίποτα, δεν αποτελεί πολιτική στάση και συμπεριφορά. Δε σημαίνει ούτε καν «δεν έχω γνώμη», που ως αιρετός υποχρεώνομαι να έχω! Δε σημαίνει ούτε καν «δεν έχω αποφασίσει», που ως αιρετός υποχρεώνομαι να αποφασίζω! Δε σημαίνει ούτε καν «δεν ξέρω», που ως αιρετός υποχρεώνομαι να μάθω!
«Παρών» σημαίνει «είμαι εδώ»! Μια τέτοια δήλωση θα είχε αξία, αν στα δημοτικά συμβούλια κάναμε μόνο προσκλητήριο. Όλοι ξέρουν όμως ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι προσέρχονται στις συνεδριάσεις για να πάρουν αποφάσεις με την ψήφο τους και όχι για να δηλώσουν την παρουσία τους.
Όταν μάλιστα αυτή η τακτική ακολουθείται κατά κόρον από επικεφαλής παρατάξεων όπως οι κ.κ. Λογοθέτης, Μπενετάτος, Παπαδόπουλος και Βρεττάκος, ή ακόμα χειρότερα και από ολόκληρες τις Παρατάξεις τους, τότε μόνο σαν υπεκφυγή μπορεί να ερμηνευθεί αυτή η στάση.
Η θέση της Κίνησής μας είναι ότι όλοι οι αιρετοί, κατά συνέπεια και οι δημοτικοί σύμβουλοι, έχουν αυξημένες ευθύνες στις οποίες πρέπει να ανταποκρίνονται εκφράζοντας τους πολίτες που τους στήριξαν και το γενικό καλό του Δήμου, σύμφωνα με τη δική τους αντίληψη. Όταν κάποιος έχει δηλώσει «Παρών» σε ένα θέμα, δε νομιμοποιείται ούτε απέναντι σε αυτούς που τον ψήφισαν, ούτε πολύ περισσότερο για να ασκήσει κριτική στη Διοίκηση για τις επιλογές και τις αποφάσεις της. Το ίδιο κριτήριο ισχύει σε όλη την πυραμίδα των αιρετών, από τους τοπικούς συμβούλους, μέχρι τους βουλευτές, τα κόμματα και τις κυβερνήσεις!
Και επειδή μέχρι σήμερα οι «παρόντες» έκαναν κατάχρηση αυτής της υπεκφυγής που αποτελεί προσβολή της ψήφου των πολιτών, είμαστε πολύ περίεργοι να δούμε πώς θα αντιδράσουν όταν προκληθούν να αιτιολογήσουν αυτή τη συμπεριφορά τους.

Α-25

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.