Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

ΕΔΟΚ – μια εθελοντική ομάδα «κόντρα στον καιρό»


edok
Είναι πραγματικά σημαντικό να γνωρίζουμε πως αυτούς τους δύσκολους καιρούς υπάρχουν άνθρωποι στην γειτονιά μας που με την στάση και την προσφορά τους πηγαίνουν κόντρα σε ό,τι μας θέλει αδιάφορους και αμέτοχους! Είναι οι εθελοντές της ΕΔΟΚ, τους έχετε συναντήσει, με την μπλε ή την κόκκινη στολή τους και τον εξοπλισμό υγειονομικής κάλυψης, σε όλες τις εκδηλώσεις του Δήμου Κορυδαλλού. Ας τους γνωρίσουμε καλύτερα. Μιλάμε με την Άννα Οικονόμου, εκπαιδευτικό και εθελόντρια της Ε.Δ.Ο.Κ..

-    Θέλετε να μας συστηθείτε ; Ποιοι πραγματικά είστε;
-    Είμαστε πολίτες που εκπαιδευόμαστε  συνεχώς σε θέματα διάσωσης σε Έκτακτες Ανάγκες και Φυσικές Καταστροφές.
-    Αυτό μαρτυρά και το όνομα σας , σωστά;
-    Έτσι ακριβώς .Ε.Δ.Ο.Κ. σημαίνει Εθελοντική Διασωστική Ομάδα  Κρίσεων. Λέγοντας κρίσεις μπορούμε να φέρουμε στο μυαλό μας σεισμούς , πυρκαγιές και ακραία καιρικά φαινόμενα.

edok
-    Μα πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις μια καταστροφή;
-    Δεν τα ‘’βάζεις’’ μαζί της τη στιγμή που συμβαίνει . Έχεις οργανωθεί , έχεις πάρει τις απαραίτητες προφυλάξεις , έχεις ενημερώσει τα παιδιά σου. Με αυτόν τον τρόπο έχεις ‘’χτίσει’’ εναλλακτικούς δρόμους για την ασφάλεια σου και όσων αγαπάς.
-    Τι ακριβώς κάνετε δηλαδή ;
-     Το κύριο βάρος της εκπαίδευσης μας το δίνουμε στην παροχή των  Α’ Βοηθειών . Πολλοί συνάνθρωποι μας ακόμα και σε ένα τροχαίο θα είχαν σωθεί αν τα πρώτα 10 ‘’ χρυσά λεπτά ‘’ – όπως χαρακτηρίζονται – κατέβαινε κάποιος από το διπλανό  αυτοκίνητο , ασφάλιζε την περιοχή γύρω του και απλά τοποθετούσε ένα καθαρό ύφασμα σε μία ανοιχτή πληγή  για να μην πεθάνει το θύμα από την ακατάσχετη αιμορραγία. (Πάντα φορώντας γάντια για την ασφάλεια του.)Ή απλά να του μιλούσε σταθερά και να του εξηγούσε πως όσο δυνατός και να νιώθει , μετά από ένα ατύχημα δεν πρέπει να κουνηθεί για να μην επιδεινώσει την κατάσταση του.
-    Ακούγονται απλά ! Άρα μπορεί να τα κάνουν όλοι ;
-    Είναι απλά αλλά πρέπει να γίνουν σωστά . Η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια. Δεν ξέρω άρα δεν ανακατεύομαι. Όμως αν τα μισοξέρω κάνω μεγαλύτερο κακό. Προσοχή λοιπόν. Κάνω μόνο όσα ξέρω καλά !

edok
-    Κι εσείς πως τα ξέρετε, είστε γιατροί ;
-    Όχι , είμαστε εκπαιδευτικοί , ελεύθεροι επαγγελματίες , ιδιωτικοί υπάλληλοι , που εκπαιδευόμαστε συνεχώς τόσο σε θεωρητικό επίπεδο , όσο και σε προσομοιώσεις περιστατικών . Υπεύθυνη εκπαίδευσης στις Α’ Βοήθειες είναι η κα Ευφροσύνη Υψηλάντη η οποία εργάζεται ως Τεχνολόγος στο Αιματολογικό Τμήμα του Π.Γ.Ν.Μ. ‘Άγιος Παντελεήμονας , πιστοποιημένη διασώστρια από το Ε.Κ.Α.Β. Αθηνών . Επίσης μέρος της εκπαίδευσης μας είναι να προσφέρουμε εθελοντικά τη βοήθεια μας δίπλα στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό κρατικών νοσοκομείων όπως το Περιφερειακό Κρατικό Νοσοκομείο ‘’ Άγιος Παντελεήμονας ‘’ για να εξοικειωθούμε με πραγματικά περιστατικά .
-    Τι άλλο κάνετε ;
-    Επόμενος πολύ σημαντικός κύκλος εκπαίδευσης είναι η διάσωση σε περίπτωση σεισμού , τροχαίου και άλλων καταστροφών. Οι καταστροφές  δεν προειδοποιούν , ούτε συγχωρούν επιπολαιότητες . Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ψυχολογική υποστήριξη του θύματος και βέβαια στον τρόπο διάσωσης του.
-    Είναι ένα δύσκολο και εξειδικευμένο κομμάτι .Ποιός μπορεί να σας παρέχει τέτοιου είδους εκπαίδευση ;
-    Βασικός εκπαιδευτής μας σε θέματα καταστροφών  και διάσωσης είναι ο κος Παντελής Καστρινάκης , στρατιωτικός και οργανωτής της Κ.Ο.Μ.Α.Κ. (Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών ) – δομής αντίστοιχης της Ε.Μ.Α.Κ. που ανήκει στην Πολεμική Αεροπορία . Με τις γνώσεις και τις εμπειρίες του έχει  οργανώσει στην Ε.Δ.Ο.Κ.   ένα εξειδικευμένο τμήμα που εκπαιδεύεται διαρκώς στα αντίστοιχα θέματα . Επίσης υπάρχουν και άλλοι κύκλοι εκπαίδευσης (ορεινή διάσωση , πυρόσβεση , ναυαγοσωστική ) που επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο .

edok
-    Υπάρχει τέτοιου είδους εκπαίδευση λίγα χιλιόμετρα από το σπίτι μας, το γνωρίζει ο κόσμος;
-    Αρκετοί γνωρίζουν τόσο εμάς όσο και το έργο μας .Ήδη η Ε.Δ.Ο.Κ. μπαίνει στο 6ο χρόνο ζωής της. Είμαστε γραμμένοι στο Μητρώο Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (Αριθμός Μητρώου 14/ 2009 ) , όπου κάθε χρόνο στέλνουμε τις  δράσεις , τις εκπαιδεύσεις και το έργο μας και καταγράφονται. Περισσότερες από 300 δράσεις και υγειονομικές καλύψεις κάθε χρόνο όχι μόνο στους Δήμους όλης της περιφέρειας Πειραιά αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Ενδεικτικά σας αναφέρω τον Κλασικό Μαραθώνιο , το Rally Ακρόπολης, τις Πολιτιστικές εκδηλώσεις των Δήμων και ειδικά του Κορυδαλλού και πολλά άλλα. Άλλωστε  ό,τι έχουμε καταφέρει , το έχουμε κερδίσει με πολύ προσπάθεια και προσωπικό μεράκι .
-    Με ποιους φορείς συνεργάζεστε ;
-    Εδώ και 6 χρόνια συνεργαζόμαστε με τον Δήμο Κορυδαλλού Ήταν ο πρώτος δήμος που κατάλαβε την αναγκαιότητα  της ύπαρξης μιας τέτοιας ομάδας και μας στήριξε σε πολλά επίπεδα Τους τελευταίους μήνες συνεργαζόμαστε με τον Δήμο Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη , ανθρώπους ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένους σε θέματα Πολιτικής Προστασίας . Τέλος , η πρόσφατη συνεργασία μας με τους ‘’ Γιατρούς του κόσμου ‘’ μας έδωσε τη δυνατότητα να επεκτείνουμε τις δράσεις μας και σε άλλους τομείς. Η συνεργασία μας τόσο με τα Σχολεία όσο και με άλλους φορείς μας έφερε επίσης κοντά στα παιδιά γιατί η αγωγή και η πρόληψη πρέπει να μπαίνουν στην ζωή μας από μικρή ηλικία.
-    Πώς μπορούμε να μάθουμε περισσότερα για εσάς ;
-    Εύκολα ! Είτε μέσω της ιστοσελίδας μας ‘’ www.edok.gr ‘’ όπου μπορείτε να δείτε τις δράσεις μας και να ενημερωθείτε για τις εκπαιδεύσεις μας , είτε μέσω facebook με το να γίνετε φίλοι μας .
-    Σας ευχόμαστε καλή συνέχεια !
-    Σας ευχαριστούμε και σας περιμένουμε να μας γνωρίσετε. Γιατί κάθε λεπτό είναι σημαντικό  και κάθε στιγμή πολύτιμη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.