Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Ανακαλύψετε τα ψεύτικα προφίλ και προφυλαχθείτε ! ! !


Picture
Τα ψεύτικα προφίλ είναι πολυάριθμα στους χώρους κοινωνικής δικτύωσης και ειδικά στον χώρο του facebook. Πίσω από την ανωνυμία των χρηστών, κρύβεται η προώθηση ενός διαφημιστικού υλικού ή προϊόντος. Σε άλλες περιπτώσεις, τα κίνητρα είναι διαφορετικά και σχετίζονται με τον εκφοβισμό (cyber bulling), την ηλεκτρονική απάτη κ.α.

Υπολογίζεται ότι περίπου το 5% των προφίλ, είναι ψεύτικα. Έτσι λοιπόν, είναι  αρκετά πιθανό, να βρείτε όχι 1 αλλά πολλά τέτοια, μέσα στο λογαριασμό σας.

Χαρακτηριστικά των ψεύτικων προφίλ

Φωτογραφικό υλικό: δεν υπάρχουν φωτογραφίες του χρήστη από προσωπικές ή κοινωνικές δράσεις του. Αντί αυτών υπάρχουν 2 – 3 φωτογραφίες με αφηρημένο και γενικό περιεχόμενο (π.χ. ηλιοβασίλεμα, θάλασσα, κατοικίδια κ.α.). Αυτές συνήθως έχουν αλιευθεί από τις μηχανές αναζητήσεις (π.χ. google). Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να διαπιστώσετε ποια φωτογραφία είναι ψεύτικη!!!

Σχόλια: δεν υπάρχουν σχόλια από πολλά άτομα, κάτω από τις φωτογραφίες ή τις αναρτήσεις του χρήστη. Ακόμα, τα σχόλια που υπάρχουν δεν έχουν φιλικό ύφος και αυτό δηλώνει ότι οι φίλοιτου χρήστη δεν είναι «πραγματικοί».

Αλλαγή φύλου: ο χρήστης προσπαθώντας να αποπροσανατολίσει και να μην γίνει αντιληπτός, αλλάζει φύλο. Έτσι λοιπόν, ένας άντρας επιλέγει το γυναικείο φύλο με αποτέλεσμα να προσεγγίζει ευκολότερα άλλες άγνωστες γυναίκες.

Προκλητικό φωτογραφικό υλικό: τα γυναικεία προφίλ που έχουν φωτογραφίες με ημι-γυμνό περιεχόμενο, προκλητικά ρούχα κ.α. μάλλον είναι ψεύτικα.

Το όνομα του χρήστη: δεν παραπέμπει στο πραγματικό ονοματεπώνυμο του χρήστη ή στην ιδιότητα του (π.χ. δάσκαλος).

Οι αναρτήσεις - δημοσιεύσεις: δεν αποκαλύπτουν προσωπικά στοιχεία του χρήστη (π.χ. ενδιαφέροντα, εργασία κ.α.).

Ιδανική εικόνα: κοιτώντας τις προσωπικές πληροφορίες – όπου υπάρχουν – του χρήστη, θα δούμε ότι είναι μορφωμένος, εργάζεται σε κάποια γνωστή εταιρεία και έχει πολλά ενδιαφέροντα και χόμπι. Πίσω λοιπόν, από την  ανωνυμία και την μπλε μάσκα του facebook, κρύβεται ένας ιδανικός εαυτός, ο οποίος όμως απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Συμβουλές

Μην κλείσετε ραντεβού με κάποιον άγνωστο χρήστη του διαδικτύου.
Εάν εμπιστευτείτε κάποιον άγνωστο χρήστη, το ραντεβού φροντίστε να είναι σε δημόσιο χώρο, στον οποίο θα νιώθετε και θα είστε ασφαλής.

Ψάξτε και διαγράψτε τα ψεύτικα προφίλ από τους φίλους σας, ειδικά αν προσπαθούν να σας προσεγγίσουν.
Χρησιμοποιήστε τις λειτουργίες block (δεν μπορεί να δει το προφίλ σας) και report (αναφορά ψεύτικου προφίλ στο facebook), ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση.

Να αναφέρεις ελάχιστα στοιχεία σχετικά με τα προσωπικά σου δεδομένα (π.χ. πολιτικές απόψεις).

Ακολουθήσετε την παρακάτω διαδικασία, που περιγράφεται στο βίντεο και ανακαλύψετε αν μια φωτογραφία είναι αληθινή ή κατεβασμένη από το google. 


Τσαγκαράκης  Βαλεντίνος Σπύρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.