Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Ζώης: Γιατί λέω “όχι” στο νέο μνημόνιο Δεν θα έχουν την ψήφο μου τα μέτρα που προτείνονται στο λαό! Ό,τι γίνει πρέπει να γίνει μόνο αφού έχουν μεσολαβήσει εκλογές και έχει ακουσθεί ο λαός».

 




«Κύριε Πρόεδρε τον Μάιο του 2010 σας ζήτησα να μην ψηφίσουμε το Μνημόνιο Ι. Τότε είμασταν μαζί και δικαιωθήκαμε. Ελπίζω ειλικρινά στο 2ο Μνημόνιο εσείς να δικαιωθείτε και εγώ να διαψευσθώ. Παρά το γεγονός ότι συμμερίζομαι και κατανοώ το σταυρό που σηκώνετε πρέπει να είμαι έντιμος μαζί σας. Δεν θα έχουν την ψήφο μου τα μέτρα που προτείνονται στο λαό! Ό,τι γίνει πρέπει να γίνει μόνο αφού έχουν μεσολαβήσει εκλογές και έχει ακουσθεί ο λαός». Με τα λόγια αυτά ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ, βουλευτής Λαρίσης κ. Χρήστος Ζώης γνωστοποίησε στην ΚΟ της ΝΔ την απόφασή του να πει «όχι» στη νέα δανειακή σύμβαση.

Μπορεί ο πρόεδρος ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς να φρόντισε ευθέως κατά τη διάρκεια της ομιλίας του να θέσει κομματική πειθαρχία, να ξεκαθαρίσει πως όσοι δεν ψηφίσουν το νέο μνημόνιο δεν θα έχουν θέση στους εκλογικούς συνδυασμούς του κόμματος, αλλά και να κάνει λόγο για «τσάμπα μάγκες», αναφερόμενος σε όσους αποφασίσουν να καταψηφίσουν, αυτά όμως δεν ήταν ικανά ν’ αποτρέψουν τον βουλευτή Λαρίσης της ΝΔ κ. Χρήστο Ζώη να δηλώσει ξεκάθαρα πως ο ίδιος δεν πρόκειται να υπερψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση.
Ο βουλευτής Λαρίσης με χθεσινή του δήλωση στο larissanet.gr είχε ξεκαθαρίσει πως πρόθεσή του ήταν να ψηφίσει κατά συνείδηση και αυτό γιατί γνώριζε πως για πρώτη φορά επρόκειτο να τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, ανοίγοντας έτσι την πόρτα των σεναρίων που φούντωσαν αναφορικά με τη στάση που θα κρατούσε στην κρίσιμη ψηφοφορία της Κυριακής. Ωστόσο ο ίδιος σήμερα, με μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία στην ΚΟ του κόμματος, η οποία χειροκροτήθηκε από την πλειοψηφία των βουλευτών της ΝΔ εξήγησε τους λόγους για τους οποίους είναι αναγκασμένος να πει «όχι».
Στα αξιοσημείωτα της ομιλίας του κ. Ζώη η αποκάλυψή του πως είχε προτείνει στον κ. Σαμαρά να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την ελληνική βουλή και ν’ αναλάβει ο ίδιος την διακυβέρνηση της χώρας και ως εκ τούτου τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες, μετά το «Βατερλό» του Γιώργου Παπανδρέου στις Κάννες, που οδήγησε και στον σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου.
Αναλυτικά τα κυριότερα σημεία της παρέμβασης του κ. Ζώη:
«Ο Άνθρωπος που σας μιλά είναι αθεράπευτα Ευρωπαϊστής, υπέρ των μεταρρυθμίσεων, της λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Γι’ αυτά τα χαρακτηριστικά που διέπουν τη Ν.Δ. εντάχθηκα στην μεγάλη μας παράταξη από τα νεανικά μου χρόνια.
Αυτά καθοδηγούν τώρα και την απόφασή μου. Ποιός θα διώξει την Ελλάδα απ’ την Ευρώπη; Σε ποιους ανήκει και τί είμαστε εμείς; Προσκεκλημένοι που θα εκδιωχθούν; Λειτουργούν οι Ευρωπαϊκές συνθήκες; Είμαστε ακόμη ισότιμοι εταίροι; Ποια πολιτική ηγεσία θα γεμίσει τις άδειες καρέκλες της Ελλάδος στα όργανα τα Ευρωπαϊκά; Ποιός θα μιλήσει για την Ελλάδα και την αξιοπρέπειά της;
Κύριε πρόεδρε θα μπορούσα να ψηφίσω μέτρα όσο αντιλαϊκά και αν ήταν και να σηκώσω πάνω μου την οργή του κόσμου! Ας μιλήσουμε λοιπόν όχι για τον λαϊκό ή αντιλαϊκό χαρακτήρα των μέτρων αλλά για το αν ορθά ή όχι θα λειτουργήσουν στην αγορά και ποια αποτελεσματικότητα θα έχουν! Δεν είμαι οικονομολόγος! Βρείτε μου έναν όμως οικονομολόγο που δεν λέει ότι είναι υφεσιακά και δεν θ’ αναπαράξουν τον φαύλο δημοσιονομικό κύκλο. Ότι δεν θα χρειασθούν άλλα και ότι όχι μόνο θα περάσουμε μ’ αυτά τα μέτρα τον κάβο όπως λέτε αλλά ότι θα πάμε και σε ασφαλές λιμάνι! Τέτοια διαβεβαίωση δεν υπάρχει και ούτε βεβαίως μπορεί να δοθεί!
Το PSI θα είναι επιτυχημένο; Θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους ή θα χρειαστεί και νέο κούρεμα; Κύριε Πρόεδρε μόλις εχθές ο κ. Σόιμπλε δήλωσε στο REUTERS ότι δεν είναι βιώσιμο το χρέος και θα χρειαστεί περαιτέρω κούρεμα.
Τέλος το αγγλικό δίκαιο που θα διέπει την νέα δανειακή σύμβαση δεν υπονομεύει την πορεία της αυριανής Πρωθυπουργίας σας; Γιατί επιλέγεται το αγγλικό δίκαιο απ’ τους πιστωτές μας; Για μεγαλύτερη εξασφάλισή τους; Μα αφού είναι πεπεισμένοι για την ορθότητα της συνταγής και σίγουροι για τη σωτηρία της Ελλάδος εάν ψηφίσουμε αυτό το πακέτο γιατί δεν βοηθούν ακόμη περισσότερο αρνούμενοι το αγγλικό δίκαιο για τα συμφέροντά τους; Ας βοηθήσουν την Ελλάδα στέλνοντας ένα μήνυμα στις αγορές: Εμπιστευόμαστε το πρόγραμμα της Ελλάδος και γι’ αυτό δεν χρειαζόμαστε το αγγλικό δίκαιο για να διασφαλισθούμε. Σεβόμαστε την αξιοπρέπεια των Ελλήνων και τους επιτρέπουμε την σύμβαση να τη διέπει το Ελληνικό Δίκαιο! Αλλά ποιος θα το πει αυτό; Ο κύριος Παπαδήμος και ο κύριος Βενιζέλος;
Κύριε Πρόεδρε εγώ είχα εμπιστοσύνη και στις σκέψεις και στις διαπραγματευτικές ικανότητές σας. Για το λόγο αυτό σας πρότεινα το Νοέμβριο να μετατοπίσετε τον εκβιασμό απ’ το πρόσωπό σας στον Γιώργο Παπανδρέου. Για να βγούμε απ’ την κρίση του Νοεμβρίου σας πρότεινα να ζητήσετε εσείς ψήφο εμπιστοσύνης για να οδηγήσετε την Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις. Εάν η Βουλή δε σας την έδινε μπορούσατε να οδηγήσετε τη χώρα σε εκλογές που και η κ. Μέρκελ αποδεχόταν ότι χρονικά μπορούσαν να γίνουν ως τις 4 Δεκεμβρίου. Ήθελα την πολιτική προσωπικότητά σας να διαπραγματεύεται και όχι τον κ. Παπαδήμο με την εξαιρετική βέβαια καριέρα αλλά πάντα με νοοτροπία υπαλλήλου που εκτελεί εντολές.
Κύριε Πρόεδρε τον Μάιο του 2010 σας ζήτησα να μην ψηφίσουμε το Μνημόνιο Ι. Τότε είμασταν μαζί και δικαιωθήκαμε. Ελπίζω ειλικρινά στο 2ο Μνημόνιο εσείς να δικαιωθείτε και εγώ να διαψευσθώ.
Παρά το γεγονός ότι συμμερίζομαι και κατανοώ το σταυρό που σηκώνετε πρέπει να είμαι έντιμος μαζί σας. Δεν θα έχουν την ψήφο μου τα μέτρα που προτείνονται στο λαό!
Ό,τι γίνει πρέπει να γίνει μόνο αφού έχουν μεσολαβήσει εκλογές και έχει ακουσθεί ο λαός».
Αναρτήθηκε από τον/την exomatiakaivlepo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.