Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Η ΕΛ.ΑΣ εξέδωσε νέα και πιο αναλυτική εγκύκλιο προς τα Αστυνομικά Τμήματα της χώρας για τον χειρισμό των καταγγελιών για κακοποιήσεις ζώων.

 
 

Νέα εγκύκλιος της ΕΛ.ΑΣ για το χειρισμό καταγγελιών κακοποίησης ζώων!

Η όλο και μεγαλύτερη εγρήγορση των αρχών, αστυνομικών, δικαστικών, αυτοδιοικητικών εκτιμάτε ότι θα δράσει ανασταλτικά προς τα σχέδια επίδοξων δολοφόνων ζώων.
Πιο συγκεκριμένα η εγκύκλιος, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Σας γνωρίζουμε ότι, παρά τις προσπάθειες της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίες αναγνωρίζονται από τις ενδιαφερόμενες φιλοζωικές οργανώσεις και ευαισθητοποιημένους πολίτες, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο εξακολουθούν να περιέρχονται καταγγελίες σχετικά με περιπτώσεις κακοποίησης, βασανισμού ή και θανάτωσης ζώων. Επίσης έχουν κατατεθεί και αρκετές Ερωτήσεις Βουλευτών σχετικές με το εν λόγω ζήτημα, στο πλαίσιο της άσκησης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.
Σας υπενθυμίζουμε τα διαλαμβανόμενα και παρακαλούμε όπως δώσετε κατευθυντήριες οδηγίες - εντολές για την περαιτέρω δραστηριοποίηση των αρμόδιων υφισταμένων σας Υπηρεσιών, αναφορικά με την αυστηρή εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, σε κάθε συντρέχουσα περίπτωση, με στόχο την παντελή εξάλειψη περιστατικών κακοποίησης, βασανισμού ή άλλης βάναυσης συμπεριφοράς σε βάρος των ζώων.
Ιδιαίτερα τονίζεται η αναγκαιότητα για διαρκή συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στις περιοχές ευθύνης σας, άμεση εξέταση των καταγγελιών αυτών και η με κάθε τρόπο υποβοήθηση του έργου τους.
Πλέον των ανωτέρω, κρίνεται επιβεβλημένο να επισημανθούν ενδεικτικά και οι παρακάτω βασικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στα σχετικά νομοθετήματα τα οποία ρυθμίζουν το συγκεκριμένο θέμα:
Με τις διατάξεις του (β) σχετικού καθορίζεται ότι: «Κανείς δεν πρέπει να κάνει άσκοπα ένα ζώο να πονά, να υποφέρει ή να αγωνιά?, κανείς δεν πρέπει να εγκαταλείπει ένα ζώο συντροφιάς». «Χειρουργικές επεμβάσεις όπως κόψιμο ουράς, φωνητικών χορδών, απαγορεύονται ρητά, εκτός εάν είναι απαραίτητο για κτηνιατρικούς λόγους ή προς όφελος του ζώου».
Με τις ίδιες διατάξεις για τους παραβάτες προβλέπεται ποινή, φυλάκισης μέχρι (5) μήνες ή χρηματική ποινή ή και τα δύο.
Με τις σχετικές διατάξεις προστατεύονται τα ζώα συντροφιάς, εργασίας και εκτροφών.
Ιδιαίτερα προστατεύονται από: δολοφονία, βασανισμό, κακοποίηση, μη παροχή κατάλληλης και επαρκούς τροφής και νερού, μη εξασφάλιση καταλύματος άνετου, υγιεινού και προσαρμοσμένου στο φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, βασανισμό η κακομεταχείριση κατά τη μεταφορά του με αυτοκίνητο, πλοίο, τραίνο ή αεροπλάνο, παράνομη ευθανασία, θανάτωση θηλαστικού στα σφαγεία χωρίς προηγούμενη αναισθητοποίηση, παραβίαση των διατάξεων για τα πειραματόζωα (Ν. 2015/2001-ΦΕΚ Α-30 και Π.Δ. 160/1991ΦΕΚ Α-64 ).
Οι ποινές που προβλέπονται είναι φυλάκιση μέχρι (6) μήνες η χρηματική ποινή ή και τα δύο.
Οι κ. κ. Γενικοί Αστυνομικοί Δ/ντές παρακαλούνται για την ενημέρωσή τους και άσκηση της δέουσας εποπτείας - ελέγχου όσον αφορά την πιστή υλοποίηση των διατασσομένων.
ΠΗΓΗ: ΚΛΕΙΩ ΜΕΝΟΥΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.